Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linda, 26, upptäckte oväntad brandfälla

Linda Pettersson. Foto: Privat

Linda Pettersson vill nu varna andra för den trendiga "ekollonvasen".

Foto: Privat

Den trendiga "ekollonvasen" hade kunnat leda till katastrof för Linda Petterson, 26. Den stod på ett träbord i hennes lägenhet när det plötsligt började ryka. Vasen tillsammans med solstrålarna som sken in genom fönstret utgjorde en stor brandrisk.

– Jag vill varna andra. Jag vet att väldigt många har den här typen av vas hemma. Hade inte min sambo varit hemma hade hela lägenheten kunnat brinna ner.

När Linda Pettersson från Göteborg var på jobbet fick hon ett samtal från sin sambo om att ett bord i deras lägenhet nästan hade fattat eld. En vas som stått på bordet hade blivit träffad av solens strålar och på så sätt hade en brännpunkt skapats, likt den som bildas när man håller ett förstoringsglas i solen.

– Han kände att det började lukta bränt, men kunde inte förstå vad det var. Sen såg han plötsligt hur det kom rök från bordet, säger Linda.

Han ringde till Linda som blev chockad, hon hade ingen aning om att en vas kunde utgöra fara. Vasen, som kallas "ekollonvas", är dessutom väldigt populär just nu och tillverkas av flera företag.

– Jag vill varna andra för brandrisken. Jag vet att väldigt många har den här typen av vas hemma, säger hon och fortsätter:

– Hade inte min sambo varit hemma hade hela lägenheten kunnat brinna ner. Vi har en matta och en soffa precis bredvid bordet, och bor i en etta.

"Jätteobehagligt"

När Linda kom hem från jobbet ställde hon och sambon fram vasen på bordet igen för att testa om det skulle börja ryka igen. På bara några sekunder hade det bildats en svart, rykande fläck på bordet.

– Det var verkligen jätteobehagligt.

Brandförsvaret: har hänt förr

Charles Ågren, operativ chef för Storstockholms brandförsvar, säger att han känner till att just vaser har startat bränder förr.

– Det har hänt, jag har däremot inte hört att det skulle ha hänt upprepade gånger nu på senaste tiden, säger Charles Ågren.

Han menar att det är viktigt att kontrollera hur vasen står i förhållande till solen när man placerar ut vaser i hemmet.

– Man ska inte ställa dem så att solen kommer rakt på dem, säger Charles Ågren.

Han säger också att han inte kan säga vilken typ av vaser det är som utgör brandrisken, men att man alltid ska vara försiktig.

 

Missa inga västsvenska nyheter – följ GT på Facebook och Twitter.