Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lina är Sveriges
nya modestjärna

Snackis. Göteborgaren Lina Michal är på modevärldens läppar efter att ha lyckats bra i flera stora designtävlingar.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Alla pratar om designern Lina Michal, 25, från Göteborg. Examenskollektionen har setts i svensk och internationell press och varit med i två stora designtävlingar.

- Alla tror att jag tjänar massa pengar nu, så är det verkligen inte, säger hon.

Lina Michal från Örgryte i Göteborg var nominerad till H&M:s designpris med sin examenskollektion från Beckmans designhögskola. På tisdagen, under modeveckan i Stockholm presenterades vinnaren, och priset gick till Eddy Anemian. Men Lina Michal är glad ändå.

"Jag känner mig stolt"

- Det är verkligen inte synd om mig. Alla kollektionerna i finalen var så fina, jag känner mig stolt över att vara en av dem, säger Lina Michal när GT träffade henne efter H&M:s visning, där vinnaren fick visa upp sin kollektion.

H&M:s stora designpris är för studenter vid designskolor och man vill uppmuntra och uppmärksamma unga talanger. Vinnaren får chansen att presentera sin kollektion under Stockholm fashion week.

Prisades av modejätten

Lina sökte i somras med sin examenskollektion från Beckmans. I oktober, blev hon kallad till semifinal. Men då hade hon redan blivit prisad för kollektionen.

- Jag vann Vogue talents young vision-priset med samma kollektion, så jag trodde inte ens att jag skulle komma till final i H&M:s designtävling. Jag blev väldigt överraskad när de ringde men visste att sannolikheten för att jag skulle vinna detta också var liten, berättar hon.

Praktiserar i New York

Nu har hon fullt upp med sin praktikplats på modeföretaget Opening ceremony i New York.

- Jag får minimilön och erfarenhet. Alla tror att jag tjänar massa pengar nu, så är det verkligen inte. Jag kan inte ens betala hyran, säger hon.

I somras förlorade Lina sin mormor som stod henne väldigt nära.

- Mormor var alltid orolig för att jag jobbade för mycket och roade mig för lite.

- Hon lämnade en liten summa pengar som gjorde att jag kunde vara New York utan att oroa mig för just den biten. Det var väldigt fint och jag kände att jag var skyldig henne att åka, säger hon.

Om två månader är praktiken över och Lina vet inte var hon befinner sig då. Drömmen om att bo i Göteborg fick hon ge upp när hon bestämde sig för att bli designer. Men hon saknar sin hemstad.

- Klart jag saknar det. Alla göteborgare älskar ju sin hemstad och alla andra hatar oss för det, säger hon.