Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lina, 43, om elstödet: ”Känns som ett hån”

Energiföretagen om elkompensationen: ”Stor förståelse att regeringen valt att agera"
Foto: Privat
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Energiminister Khashayar Farmanbar, S.
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lina Edfeldts elräkning för december var långt mycket dyrare än vad hon och familjen är van vid. 

Hon är kritisk till utformningen av regeringens ersättning till hushållen – trots att hon kommer vara kvalificerad för den högsta månadsersättningen. 

– Jag blev helt ställd. Förslaget tar ju inte hänsyn till priset, eller till hur mycket ens räkning gått upp med, bara om man konsumerar mycket el, säger Lina Edfeldt. 

Lina Edfeldt, 43, blev först glad av beskedet att regeringen går in och stöttar drabbade elkunder under ett par månader när priserna på el har varit rekordhöga. Men när hon läste på om förslaget blev hon helt ställd. 

– Förslaget utgår från att det är den höga elförbrukningen som är problemet – ju högre förbrukning desto mer stöd, säger Lina Edfeldt som tycker det är bakvänt. 

Hon och hennes familj bor utanför Göteborg i en villa på 170 kvadratmeter. I december förbrukade de 2 800 kilowattimmar och räkningen var på 10 000 kronor. Mycket högre än vad Lina och familjen är van vid. På grund av den höga förbrukningen kommer de ha rätt till i alla fall 2 000 kronor i ersättning för december månad. 

Men Lina Edfeldt säger att de inte brukar förbruka så mycket, och med en mild januari kommer de hamna en bit under 2 000 kilowattimmar. Räkningen kommer ändå vara flera tusenlappar över det normala. 

– Det är priset på elen som är problemet och det här förslaget möter inte det problemet överhuvudtaget.

Ingen skillnad mellan fast och rörligt pris

Lina Edfeldts syster med familj har motsvarande förutsättningar men bundet elpris. För december månad fick de en räkning på under 2 000 kronor säger Lina. 

– Om min syster fortsätter göra slut på lika mycket el så kommer hon att få ta del av stödet. Men en pensionär som bor i en liten lägenhet där elen normalt kostar 200 kronor kommer få väldigt mycket mindre i stöd trots att elräkningen gått upp till 1500 kronor.

För att spara el, och få ner räkningen, har Lina Edfeldt fått sänka värmen i huset radikalt. De eldar nu i husets kamin för att hålla värmen. De har dragit ner på disken - alla i familjen har en mugg var och får inte ta något annat att dricka ut. 

– Vi kommer att få tvätta hos mina föräldrar, för de har bundet elpris, och vi kommer även att åka dit för att duscha. Att då se och läsa om ett utlovat stöd och inse att det inte kommer att göra någon som helst skillnad för oss - det känns som ett hån, säger Lina Edfeldt. 

Regeringen avsätter 6 miljarder i stöd till hushåll som drabbas av höga elpriser