Lina och hennes väninna förföljdes av fyra män. Foto: PrivatLina och hennes väninna förföljdes av fyra män. Foto: Privat
Lina och hennes väninna förföljdes av fyra män. Foto: Privat
Då kom en okänd räddare till deras undsättning - nu vill Lina få tag i hjälten. Foto: PrivatDå kom en okänd räddare till deras undsättning - nu vill Lina få tag i hjälten. Foto: Privat
Då kom en okänd räddare till deras undsättning - nu vill Lina få tag i hjälten. Foto: Privat

Lina, 20, vill hitta
sin okända hjälte

Publicerad

Fyra storvuxna män förföljde Lina Ymsjö, 20, i den mörka Göteborgskvällen.

Oron började övergå i skräck - när en främling stoppade männen.

Nu vill Lina hitta sin mystiske hjälte.

– Jag vill tacka honom så hemskt mycket. Jag vet inte vad som hade hänt om han inte dykt upp.

Söndag för en vecka sedan, vid 21-tiden. Lina Ymsjö och en väninna tog en promenad i centrala Göteborg. De gick Södra Hamngatan fram - då inträffade det otäcka.

– Framför oss stod fyra män, stora killar. När vi kommer närmare så tystnar de från sin diskussion och börjar stirra på oss. Det känns som att de gör sig redo för att gå, säger Lina Ymsjö.

Männen stod uppdelade på båda sidor av trottoaren - Lina och hennes väninna var tvungna att passera mitt emellan dem.

– Det fanns ingen annanstans att ta vägen. Männen fimpade sina cigaretter. När vi bara är några meter framför dem hör vi hur de börjar följa efter oss. Det blev en otäck stämning, säger Lina Ymsjö.

Under natten mot måndagen var det återigen en kvinna som attackerades - denna gång av tre män som kom över kvinnans mobiltelefon.

"Han försökte få dem att gå"

Hon kände hur oron började sprida sig i kroppen.

– Vi håller oss nära varandra, det var inte många andra människor ute. Bara ett par som gick några hundra meter framför oss. Jag kände mig nervös.

I den spända situationen märkte Lina Ymsjö en förändring i sin kompis ansiktsuttryck.

– Hon såg plötsligt mycket mer avslappnad ut. Då vänder jag mig om och ser den här killen som kommer gående bakom männen. Han ställer sig mellan oss och de här fyra killarna.

Lina Ymsjö beskriver det som att den okända räddaren och de fyra förföljande männen säger något till varandra.

– Inte som att de kände varandra utan som att han försökte få dem att gå.

"Rädd att det går någon bakom mig"

Tagna av stundens allvar lämnade Lina och hennes kompis platsen. De gick snabbt - utan att vända sig om.

– Vi var väldigt tysta när vi åkte hem. Båda två kände sig väldigt nervösa.

Lina fick aldrig tillfälle att tacka den okände främlingen. Några dagar senare efterlyste hon honom på Facebook, men utan resultat.

– Jag har inte velat gå ut själv efter det som hände. Jag är rädd att det går någon bakom mig. Jag vill inte ens tänka på vad som hade kunnat hända om den här mannen inte dykt upp, trots att det var i centrum. Samma dag hade jag läst om en tjej som blivit våldtagen på ett badhus.

"En riktig vardagshjälte"

Nu vill Lina Ymsjö komma i kontakt med den okände mannen - för att kunna tacka honom öga mot öga.

– Jag vill verkligen träffa honom och tacka honom personligen. Han är en riktig vardagshjälte.

Lina hoppas att mannens agerande kan bli ett exempel på hur vi ska ta hand om varandra i offentliga miljöer.

– Han såg att vi var nervösa och han gick emellan och skyddade oss. Jag vill att han ska veta att det uppskattas och jag vill att andra ska veta det och att fler kan reagera och hjälpa till i sådana situationer. Man ska inte behöva vara rädd och nervös när man går på stan, säger Lina Ymsjö till GT.

 

 

 

 

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER