Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lina, 19, fast på savannen i Afrika

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Lina Bökmark, 19, kommer inte hem från Namibia under coronapandemin.
Foto: Privat

När coronapandemin slog till arbetade Lina Bökmark, 19, som volontär på en djurskyddsförening i Afrika.

Nu har hon suttit fast i Namibia i fem veckor och vet inte när hon kommer hem.

– Det är lite blandade känslor för det är kul att vara här men det är oerhört frustrerande, säger hon.

I februari åkte 19-åriga göteborgaren Lina Bökmark till Afrika för sitt livs resa. Hennes dröm om att hjälpa djur blev sann och hon började arbeta på djurskyddsföreningen Naankuse i afrikanska Namibia.

– Det är inte ren och skär semester utan det är volontärarbete. Jag har betalat för att komma hit och jobbar här kostnadsfritt. Jag skulle egentligen åka hem igen den 20 april men i mitten av mars fick jag ett mejl om att flyget var helt inställt, säger Lina.

På djurskyddsföreningen finns bland annat babianer.
Foto: Privat
Ett lejon som Lina har fotograferat.
Foto: Privat

Sedan dess har hon suttit fast i landet och vet inte när hon kommer hem till Sverige igen, något GP tidigare skrivit om.

– Jag fick vänja mig vid att jag får vara kvar. Det är lite blandade känslor för det är kul att vara här och vi har blivit en lite familj. Men det är också oerhört frustrerande för jag har haft fyra olika flygbiljetter som ställts in och skjuts upp, säger hon.

Fortsatt mycket att göra

Trots coronapandemin går Lina och hennes volontärvänner inte arbetslösa på djurskyddsföreningen.

– Vi har väldigt många djur att ta hand om som inte klarar sig på egen hand. Vi matar, städar och ser till att de mår bra och inte har några skador. De större djuren så som leoparder, geparder och lejon matar vi också, säger Lina.

En egentagen bild på en gepard.
Foto: Privat
Lina tar bland annat också hand om apor.
Foto: Privat

Normalt sett jobbar 60-70 volontärer på föreningen, men på grund av coronapandemin är de bara tolv stycken just nu.

– Prognosen för att komma hem är osäker. Det nationella flygbolaget planerar att börja flyga igen först i juli men de jobbar också på att fixa ett tidigare flyg för oss som är fast. Men vi får se, säger Lina Bökmark.

TV: ”Man bör följa flygbolagens rekommendationer”