Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lilla kattungen Sotis räddad efter två dygn

Sotis tas nu om hand av Djurskyddsföreningen i Göteborg och väntas bli helt återställd efter dramat i Biskopsgården. "Han var trött och hungrig och pep men otroligt nog var han oskadd", säger Christer Larsson på Nordens ark.Foto: Björn Röhl, Svenska djurambulansen
Den utmattade kattungen Sotis vilar i knäet på sin räddare Christer Larsson.Foto: Björn Röhl, Svenska djurambulansen
Christer Larsson, 61, från Nordens ark, värmde den blöta och nedkylda kattungen efter att ha räddat den ur klippskrevan.Foto: Björn Röhl, Svenska djurambulansen
Räddningstjänsten lyckades inte få loss kattungen Sotis i lördags. Sammanlagt arbetade flera organisationer i sju timmar med insatsen innan man fann en lösning. "Den gick inte att få tag i. De hade mer eller mindre gett upp", säger Christer Larsson på Nordens ark.Foto: Björn Röhl, Svenska djurambulansen

GÖTEBORG. Kattungen Sotis fastnade i en klippskreva på Hisingen och låg och jamade efter hjälp i två dygn.

Men både Svenska djurambulansen och räddningstjänsten gick bet.

Till slut körde Christer Larsson, 61, från Nordens ark, ner till Göteborg, och fick efter sju timmar loss katten.

– När en övergiven liten kattunge sitter fast måste man engagera sig, säger hjälten.

Den cirka ett halvt år gamla kattungen ramlade ner i en skreva mellan två klippblock i Biskopsgården på Hisingen i slutet av förra veckan.

Katten hann ligga och jama i nästan två dygn, dag och natt, innan Svenska Djurambulansen i lördags fick ett samtal från en granne.

– Den satte fast, upp och ner, en halv meter nere i en trång bergsskreva, och det gick inte att få tag i den. Vi ringde räddningstjänsten för att kolla om de kunde vidga klippan men det var för riskfyllt. Fyra timmar senare, när vi provat allt, ringde jag Nordens ark och vi bollade idéer fram och tillbaka, säger Björn Röhl, volontärchaufför på Svenska Djurambulansen i Göteborg.

Då klev Christer Larsson, 61-årig medarbetare på Nordens ark, in i handlingen.

– Jag var ledig men hade Nordens arks jourtelefon. De hade tömt alla möjligheter. Jag hade svårt att se framför mig hur det såg ut på platsen, så jag körde ner från Munkedal, där jag bor i skogen, till Göteborg, berättar han.

Improviserade redskap

Det regnade och den blöta kattungen jamade. Först försökte Christer Larsson fåt tag i den med en gripklo men det gick inte.

– Det var bara till att börja gräva under klippblocket från andra sidan för att nå den underifrån.

Det tog flera timmar innan Christer Larsson med ett improviserat verktyg hade grävt sig fram och fick tag i kattungen.

– Med ett långt elrör med en snara i ena änden fick jag tag om tassen på katten och lyckades få fram den. Den var nedkyld och blöt, jag fick hålla den mot bröstet för att värma upp den, och då somnade den nästan. Jag tror inte den hade klarat en natt till.

Blir helt återställd

Katten fördes i ilfart till Blå Stjärnan, där en veterinär konstaterade att den visserligen var trött, hungrig och medtagen, men förmodligen skulle bli helt återställd.

– I söndags kom den till Djurskyddsföreningens katthus där den ska äta upp sig och få sällskap av andra kattungar, säger Christer Larsson, som ägnade merparten av lördagen åt räddningsinsatsen och var hemma igen vid klockan två på natten.

Men han vill inte se sig som någon hjälte, utan gjorde mest sin plikt.

– Ibland måste man engagera sig, och en liten övergiven katt som sitter fast i en bergsskreva utan att någon bryr sig om den, den får man allt försöka att hjälpa.

Döptes och får ny familj

Björn Röhl berättar att de båda kände sig lyckliga efter den lyckade insatsen.

– Vi gör detta ideellt och det är sådant som gör det värt att fortsätta. Man mår väldigt bra efteråt och går enbart på endorfiner, säger han.

Katten döptes till Sotis och ska snart få en ny familj.

– Något måste den ju heta. Det är en svart liten lurvig katt som förmodligen tillhörde en mamma i området. Det är katter som har blivit förvildade efter att ha blivit övergivna av personers som inte vet bättre.