Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ligor tar pengarna

De handikappade tiggarna blir allt fler. Polisen tror att de är offer för organiserad människohandel och att ligorna tar deras pengar. Foto: Anna-Karin Nilsson
GÖTEBORG. Polisen i Göteborg är säker på sin sak:
Tiggarna på stadens gator och torg är offer för organiserad människohandel.
Och de får inte behålla pengarna själva.

FAKTA

Utlänningslagen 2 paragrafen, andra stycket: En utlänning får avvisas om det kan antas att han eller hon under vistelsen i Sverige eller inågot annat nordiskt land inte kommer att försörja sig på ett ärligt sätt eller kommer att bedriva verksamhet som kräver arbetstillstånd, utan att han eller hon har ett sådant tillstånd.

De blir alltfler: Kvinnor som ligger på alla fyra och tigger och män med kryckor som rör sig som gravt handikappade och skakar som de är ansatta av Parkinsons sjukdom.
- Det handlar till 99,9 procent om romer från Rumänien, säger Lars Christensen på Citypolisen i Göteborg.
Han menar att polisen i Göteborg har bra koll på verksamheten, men inte kan göra så mycket åt den.
- Det man borde upplysa folk om är att det förvisso handlar om fattiga människor, men de har hamnat här med hjälp av organiserade ligor som tar pengarna, säger han.
De rumänska tiggarna kommer till Göteborg med buss från Bukarest, en resa som kostar 110 euro enkel väg. Det är mycket pengar för en fattig rom.
Polisen tror att det är ligorna som betalar biljetten.
Alla börjar "jobbet" vid samma tid på morgonen och slutar vid samma tid på kvällen.

Inte mycket polisen kan göra

Polisen ser ett tydligt mönster:
I samband med att antalet tiggare ökat har också antalet rumänska prostituerade på Rosenlund blivit fler.
Men eftersom det vare sig är förbjudet att prostituera sig eller tigga är det inte mycket att göra. Tiggarna är EU-medborgare och har rätt att röra sig fritt inom EU.
Det finns i och för sig en regel som säger att man har max tre månader på sig att söka jobb eller skaffa en utbildning men det är nästan omöjligt att kolla för polisen.
Lars Christensen:
- Vi gjorde ett försök i våras då vi skickade hem 3- 4 stycken med hjälp av paragraf två andra kapitlet i utlänningslagen där det står att man inte får försörja sig på "oärligt levende". Men vi flyttade ju bara problemet någon annanstans.

Drar in 80 kronor om dagen

Den insatsen gjorde att Göteborg blev tömt på tiggare under en och en halv månad, men då flyttade ligorna sin verksamhet någon annanstans.
Tiggarna i Göteborg består av 35- 40 personer. Några av dem spelar på instrument men de flesta bara tigger. Polisen tror att de bor i en lägenhet, förmodligen i de östra stadsdelarna.
De tiggare som polisen talat med menar att de drar in mellan 80 och 100 svenska kronor om dagen.
Det låter inte mycket - men för den som har 40 stycken i sitt "stall" blir det en hyfsad dagsförtjänst.
- Vi har märkt att andelen tiggare med ett fysiskt handikapp har ökat och det beror på att de drar in mer pengar, säger Christensen.

Inga planer på att avvisa

Några planer på att avvisa tiggare finns inte för närvarande, enligt Christensen, eftersom polisledningen inte prioriterar den här typen av brottslighet.
- Om vi agerar så gör vi det isamband med att det går ett flyg till Bukarest eller en bussavgång dit, säger Lars Christiansen.
- Men det löser bara problemet för stunden.
GT i morgon: GT:s reporter var tiggare för en dag.