Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ligan förstör julhandel - lurar bankomaterna

BANKOMATER FöRSTöRS. Bankomaterna blir obrukbara efter det att de utsatts för "forking". ­Bedragarna fortsätter då till nästa uttagsautomat för att plocka ut mer pengar utan att det registreras på det aktuella konton som används.Foto: Jan Wiriden

GÖTEBORG. De internationella bankomatligorna har en ny metod för att plundra kontantmaskinerna.

Med hjälp av ett gaffelliknande instrument luras bankomaten att betala ut pengar utan att det registreras på kontot. Men bankomaten går sönder.

- Vi har haft två sådana försök bara de senaste veckorna, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen hos polisen i Stor-Göteborg till GT.

ANDRA TYPER AV BANKOMATBEDRÄGERIER

1 CASH-TRAPPING

En annan och betydligt vanligare metod att manipulera bankomaterna är så kallad Cash-trapping.

Då manipuleras sedelutkastet i bankomaten med en list, försedd med dubbelhäftande tejp. Avsikten är att sedlarna som en kund tar ut skall fastna i listen och inte komma ut ur sedelutmaningen.

Kunden tror att bankomaten inte fungerar och går därifrån.

Då dyker bedragaren upp och tar hand om pengarna som samlats upp i listen.

 

2 SKIMMING

I takt med att bankerna bytt ut och ändrat säkerhetsutrustningen i bankomaterna har detta i sort sett omöjliggjort skimming. Vid skimming monteras en extra kortläsare vid kortinmatningen.

Dessutom monteras en mindre kamera som registrerar kundens kod. Med kortuppgifterna och koden gör man sedan kontantuttag och inköp, som oftast inte upptäcks förrän efter en tid.

Men skimming sker fortfarande vid till exempel bensinstationernas kortterminaler eller andra kontantmaskiner som inte har den nya tekniken.

Det finns polisanmälningar i höst om så kallad "forking" även från Halmstad, Malmö, Helsingborg och Stockholm.

- I takt med bankomaternas säkerhetsutrustning bytts ut och i stort sett omöjliggör så kallad skimming så kommer bedragarna på nya metoder, fortsätter Magnus Lindegren.

Rapporter från England och Frankrike talar om attacker som skett i vågor.

Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen hos polisen i Stor-Göteborg.Foto: Foto: Jan Wiriden- Som vi uppfattar det bygger brottsmoduset på man att agerar snabbt och metodiskt och avverkar bankomat efter bankomat under en kortare tid.

500 attacker på en vecka

En engelsk bank lär i höst ha utsatts för 500 attacker enbart på en vecka.

För två år sedan bildades ett gemensamt bolag, Bankomat AB för att ta hand om de fyra svenska storbankernas, Danske Banks samt ett stort antal sparbankers uttagsautomaters infrastruktur. Totalt handlar det om 2 800 bankomater.

Successivt byts de gamla uttagsautomaterna ut mot nya säkrare och med flera tilläggstjänster. Hittills har de skett i ett 100-tal fall.

GAFFELNFoto: Foto: POLISEN- Vi känner till förekomsten av dessa attacker och har hittills vad vi vet drabbats av en sådan attack , säger Bankomats VD Stefan Bergelind till GT.

Bedragarna använder sig av bankkort antingen stulna eller skimmade med tillgång till koderna, eller köpkort laddade med några tusenlappar så kallade Pre Paid-kort.

Kör in gaffeln i utmatningen

Kortet stoppas in bankomaten och man tar ut 100 kronor.

Just när hundralappen matas ut körs den så kallade gaffeln in i sedelutmatningen. Då återgår bankomaten i vänteläge. Då görs ett nytt uttag på ett betydligt högre belopp.

Bankomaten matar ut sedlarna som fastnar på "gaffeln". Sedan dras "gaffeln" med sedlarna ut.

Vitsen ska vara att bankomaten inte registrerar utan kontot behåller sitt saldo.

Bedragarna fortsätter snabbt till nästa bankomat och gör om proceduren.

Bankomaten går dock sönder och behöver service innan den kan användas igen.

- Vilket naturligtvis skapar irritation just nu i julhandeln, menar Magnus Lindegren.