Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liga smugglade in hundar – som såldes på Blocket

Fransk bulldog är en av raserna som kommer upp i utredningen, denna hund är dock en helt annan välmående hund.
Foto: Shutterstock
Malteser är en populär ras – som kvinnan misstänks ha sålt på Blocket. Just denna hund är dock inte föremål i förundersökningen.
Foto: Shutterstock
Ett av köpekontrakten som hittades vid husrannskan.
Foto: TULLKRIMINALEN
Ett av köpekontrakten som hittades vid husrannskan.
Foto: TULLKRIMINALEN

Tullkriminalen har sprängt en liga som har smugglat in hundar till Sverige.

Spindeln i nätet ska en kvinna från Borås vara.

Nu åtalas hon – för att ha sålt mängder med insmugglade hundar på Blocket.

– Jag tog in hundarna för att ha dem själv – men sålde dem vidare då jag tyckte att de inte stämt, uppger kvinnan i förhör.

Det är en härva med åtskilliga personer inblandade: uppfödare i Sverige och Bosnien, personer som kört hundarna genom Europa och det finns också misstankar att en bosnisk veterinär skrivit falska intyg beträffande hundarnas vaccineringar.

Utredarna har hittat köpehandlingar i kvinnans bostad på 27 hundar. Dessa har sålts vidare runt om i Sverige och Norge via Blocket under 2015 och 2016, men sannolikt är härvan betydligt större. Det digra utredningsmaterialet indikerar att ligan smugglat in hundar systematiskt för att sälja vidare.

Många raser

En mängd olika raser som förekommer i utredningen: dobermann, lagotto romagnolo, bichon frise, malteser, pekingnes, labrabor, mops, tysk spets, fransk bulldog, engelsk bulldog, schäfer, och mops.

Vid en husrannsakan hos kvinnan i Borås hittades fem hundar som utredarna menar är smuggelhundar.

– Det är mina egna hundar, säger kvinnan i förhör.

Hon nekar konsekvent till alla anklagelser om brott.

– Är det ett brott att ha hundar? Jag har tagit in hundar för mig själv, om det då är en som jag inte tyckt stämt angående hundens kropp så har jag sålt hunden.

En mängd olika kontrakt finns i utredningen där det framgår att hon sålt hundarna för stora summor. En hund såldes för 19 000 kronor.

Togs på Öresundsbron

Kvinnan tros också ha fött upp egna valpkullar från sina misstänkta smuggelhundar. I utredningen finns kopplingar till en gård i Skåne. Vid husrannsakan där fann man också ett antal fåglar som satt i mycket trånga burar. I många fall i rum som inte hade något dagsljus.

Härvan nystades upp när Boråskvinnan stoppades av tullen på Öresundsbron. I bilen fanns ytterligare tre personer (som misstänks vara inblandade i härvan) och två engelska bulldoggar.

Åklagaren anser sig ha bevis för att ligan tagit in 26 hundar, huvudsakligen från länder på Balkan. Det finns framför allt kopplingar till Bosnien-Hercegovina och Serbien.

Risk för rabies

Anledningen till att tullen fattade misstankar var att hundarna i bilen saknade intyg på att de var rabiesfria. Jordbruksverket har tidigare ålagt kvinnan att föra tillbaka hundar till Bosnien av samma orsak.

Likaså har man ålagt kvinnan att hålla hundar isolerade och i ett fall att avliva hundar. Detta för att rädslan att få in rabies i landet är mycket stor.

Det är totalt fyra personer som åtalas för grov smuggling. Två av dem är serbiska medborgare och misstänks främst ha varit kurirer. Alla inblandade nekar till brott.


Rabies – dödlig för människan

Rabies är en virussjukdom i centrala nervsystemet som kan föras över från däggdjur till människa via saliv.

Sjukdomen är utbredd över stora delar av världen, men har kunnat hålla borta från Sverige på grund av hårda restriktioner.

Risken för smitta är större i länder med dålig kontroll på rabiesvaccination av husdjur och i länder med fritt kringströvande hundar. Sverige tillhör de få länder där ingen insjuknar i rabies.

Man kan förebygga sjukdomen genom vaccination men när människa eller djur väl insjuknat är rabies alltid en dödlig sjukdom.


Källa: VårdguidenLäs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android.