Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liga åtalas för spektakulär paketstöld – i 80 km/h

Fyra personer åtalas i dag för det spektakulära stöldförsöket mot PostNord tidigare i somras. Foto: PostNord
De tog sig in i lastbilen – i 80km/h. Foto: PostNord

I 80 kilometer i timmen syns två personer hoppa från en motorhuv, in i en av Postnords transportbilar. Det hela fångas av en övervakningskamera som företaget satt upp i lastbilen. Nu åtalas fyra män för inblandning i den spektakulära motorvägsstölden.

Efter att flera paket försvunnit spårlöst från Postnords transporter i somras, började företaget fatta misstankar om brott och installerade övervakningskameror inuti företagets lastbilar. Vad som syntes på filmerna chockade företaget.

– Att man i hastigheter över 80 km/h från motorhuven på en personbil klättrar upp på en trailer är anmärkningsvärt, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.

Ligan åtalas i dag

Under tisdagsmorgonen åtalades fyra män för inblandning i det spektakulära stöldförsöket. Männen misstänks, utöver händelsen den 16 september, för ytterligare två fall av försök till grov stöld.

– Bevisläget är bra. Väldigt bra naturligtvis mot de två personer som befinner sig inuti lastbilen vid de tre tillfällena eftersom vi har dem på bild. Vi har också bra bevisning mot chauffören, säger åklagare Johan Fröjelin.

En förnekar brott – en annan erkänner allt

De misstänkta personerna har olika inställning till misstankarna. En person erkänner samtliga tillfällen. En förnekar brott helt och hållet. En person erkänner ett av tillfällena och den sista personens inställning vet inte åklagaren, eftersom han ändrar sig fram och tillbaka.

Efter att Postnord dokumenterat två liknande stöldförsök, kopplades polisen in och de fyra männen kunde gripas på bar gärning tredje gången gillt. När Postnord-lastbilen körde fram längs E20 i Vårgårda så klättrade två personer ut genom personbilens taklucka, fram till motorhuven. Stående på huven bröt de upp lastbilens lås och började riva upp paket väl inne i lastbilen. Hela förloppet kunde Postnords säkerhetschef se i realtid på en läsplatta. 

− Jag såg plötsligt på min läsplatta hur en utav dörrarna öppnades och in klev två män från motorhuven på en personbil. I telefonen hade jag polisen. Jag tror bara att jag sa "japp, nu är det dags" till polisen i andra luren, säger Alexis Larsson, säkerhetschef Postnord.

– När jag såg dörrarna öppnas kändes det faktiskt väldigt bra. Jag visste att vi hade stöd från polisen, tillägger han.

Elektronik för 2,5 miljoner borta

I gärningsmännens bil kunde polisen beslagta en vinkelslip med elaggregat, verktyg som används för att kunna bryta upp rejäla lås.

Tillvägagångssättet tror företaget inte är unikt, totalt har det stulits elektronikvaror för 2,5 miljoner kronor i somras.

– Den här incidenten visar ju hur långt kriminella är beredda att gå för att komma åt högvärdigt gods, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!