Fyra personer åtalas i dag för det spektakulära stöldförsöket mot PostNord tidigare i somras. Foto: PostNordFyra personer åtalas i dag för det spektakulära stöldförsöket mot PostNord tidigare i somras. Foto: PostNord
Fyra personer åtalas i dag för det spektakulära stöldförsöket mot PostNord tidigare i somras. Foto: PostNord
De tog sig in i lastbilen – i 80km/h. Foto: PostNordDe tog sig in i lastbilen – i 80km/h. Foto: PostNord
De tog sig in i lastbilen – i 80km/h. Foto: PostNord

Liga åtalas för spektakulär paketstöld – i 80 km/h

Publicerad

I 80 kilometer i timmen syns två personer hoppa från en motorhuv, in i en av Postnords transportbilar. Det hela fångas av en övervakningskamera som företaget satt upp i lastbilen. Nu åtalas fyra män för inblandning i den spektakulära motorvägsstölden.

Efter att flera paket försvunnit spårlöst från Postnords transporter i somras, började företaget fatta misstankar om brott och installerade övervakningskameror inuti företagets lastbilar. Vad som syntes på filmerna chockade företaget.

– Att man i hastigheter över 80 km/h från motorhuven på en personbil klättrar upp på en trailer är anmärkningsvärt, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.

Ligan åtalas i dag

Under tisdagsmorgonen åtalades fyra män för inblandning i det spektakulära stöldförsöket. Männen misstänks, utöver händelsen den 16 september, för ytterligare två fall av försök till grov stöld.

– Bevisläget är bra. Väldigt bra naturligtvis mot de två personer som befinner sig inuti lastbilen vid de tre tillfällena eftersom vi har dem på bild. Vi har också bra bevisning mot chauffören, säger åklagare Johan Fröjelin.

En förnekar brott – en annan erkänner allt

De misstänkta personerna har olika inställning till misstankarna. En person erkänner samtliga tillfällen. En förnekar brott helt och hållet. En person erkänner ett av tillfällena och den sista personens inställning vet inte åklagaren, eftersom han ändrar sig fram och tillbaka.

Efter att Postnord dokumenterat två liknande stöldförsök, kopplades polisen in och de fyra männen kunde gripas på bar gärning tredje gången gillt. När Postnord-lastbilen körde fram längs E20 i Vårgårda så klättrade två personer ut genom personbilens taklucka, fram till motorhuven. Stående på huven bröt de upp lastbilens lås och började riva upp paket väl inne i lastbilen. Hela förloppet kunde Postnords säkerhetschef se i realtid på en läsplatta. 

− Jag såg plötsligt på min läsplatta hur en utav dörrarna öppnades och in klev två män från motorhuven på en personbil. I telefonen hade jag polisen. Jag tror bara att jag sa "japp, nu är det dags" till polisen i andra luren, säger Alexis Larsson, säkerhetschef Postnord.

– När jag såg dörrarna öppnas kändes det faktiskt väldigt bra. Jag visste att vi hade stöd från polisen, tillägger han.

Elektronik för 2,5 miljoner borta

I gärningsmännens bil kunde polisen beslagta en vinkelslip med elaggregat, verktyg som används för att kunna bryta upp rejäla lås.

Tillvägagångssättet tror företaget inte är unikt, totalt har det stulits elektronikvaror för 2,5 miljoner kronor i somras.

– Den här incidenten visar ju hur långt kriminella är beredda att gå för att komma åt högvärdigt gods, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER