Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lidköpingspampen protesterar mot bron

Här är bron som Kent Folkesson protesterar mot. Foto: TENJIN VISUAL

Här är kommunpampens utspel mot planerade lågbron i Göteborg.

Industrierna här uppe tål inte det här. Göteborgs stad är beredd att lägga ner en hel kommun i Värmland, säger Kent Folkesson vice distriktsordförande för Centerpartiet i Skaraborg.

Bakgrunden till utspelet är den bro som Göteborg vill bygga i stället för den nuvarande Göta älvbron. Den gamla Göta älvbron lever på lånad tid och i framtiden ska inga bilar, bussar eller spårvagnar belasta den.

Anledningen till Kent Folkessons motstånd är att den nya bron kommer bli betydligt lägre än nuvarande bron. Något som många ser som ett stort hot mot sjöfarten till och från Vänern.

– Samtliga kommuner runt Vänern borde ställa upp och protestera mot en lågbro i Göteborg som hotar Vänersjöfarten. Vi måste värna de 10 000 jobb som sjöfarten ger, sa Kent Folkesson på kommunfullmäktigemöte i Lidköping på måndagen enligt nlt.se.

"Tål inte det här"

En konkret anledning att protestera är enligt Folkesson att fartyg kommer tvingas vänta långa tider innan bron öppnas - och att bron är en del i det västsvenska paketet.

– Som det ser ut nu är det inga problem. Men vi förväntar att mångdubbla Vänersjöfartens trafik. Då stoppar vi ju de möjligheterna, säger han till GT.

– Industrierna här uppe tål inte det här. Det är som att Göteborgs stad är beredd att lägga ner en hel kommun i Värmland. Grums kommun kommer bli otroligt hårt drabbat om Gruvöns bruk drar till Baltikum i stället.

Också Kjell Hedvall (S) är motståndare till en lågbro men menar att Vänerns ställning som riksintresse är ett skydd mot nya bron.

– Då spelar det ingen roll att Göteborg är en så stor kommun, sa Kjell Hedvall på kommunfullmäktigemötet, enligt nlt.se.

Kent Folkesson är hårdare i sin kritik.

– Göteborgs stad måste ta hänsyn till hela regionen och inte bara tänka på sig själva, säger han till GT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!