Här är bron som Kent Folkesson protesterar mot. Foto: TENJIN VISUAL
Här är bron som Kent Folkesson protesterar mot. Foto: TENJIN VISUAL

Lidköpingspampen protesterar mot bron

Publicerad

Här är kommunpampens utspel mot planerade lågbron i Göteborg.

Industrierna här uppe tål inte det här. Göteborgs stad är beredd att lägga ner en hel kommun i Värmland, säger Kent Folkesson vice distriktsordförande för Centerpartiet i Skaraborg.

Bakgrunden till utspelet är den bro som Göteborg vill bygga i stället för den nuvarande Göta älvbron. Den gamla Göta älvbron lever på lånad tid och i framtiden ska inga bilar, bussar eller spårvagnar belasta den.

Anledningen till Kent Folkessons motstånd är att den nya bron kommer bli betydligt lägre än nuvarande bron. Något som många ser som ett stort hot mot sjöfarten till och från Vänern.

– Samtliga kommuner runt Vänern borde ställa upp och protestera mot en lågbro i Göteborg som hotar Vänersjöfarten. Vi måste värna de 10 000 jobb som sjöfarten ger, sa Kent Folkesson på kommunfullmäktigemöte i Lidköping på måndagen enligt nlt.se.

"Tål inte det här"

En konkret anledning att protestera är enligt Folkesson att fartyg kommer tvingas vänta långa tider innan bron öppnas - och att bron är en del i det västsvenska paketet.

– Som det ser ut nu är det inga problem. Men vi förväntar att mångdubbla Vänersjöfartens trafik. Då stoppar vi ju de möjligheterna, säger han till GT.

– Industrierna här uppe tål inte det här. Det är som att Göteborgs stad är beredd att lägga ner en hel kommun i Värmland. Grums kommun kommer bli otroligt hårt drabbat om Gruvöns bruk drar till Baltikum i stället.

Också Kjell Hedvall (S) är motståndare till en lågbro men menar att Vänerns ställning som riksintresse är ett skydd mot nya bron.

– Då spelar det ingen roll att Göteborg är en så stor kommun, sa Kjell Hedvall på kommunfullmäktigemötet, enligt nlt.se.

Kent Folkesson är hårdare i sin kritik.

– Göteborgs stad måste ta hänsyn till hela regionen och inte bara tänka på sig själva, säger han till GT.

Johan Sköld
Johan Sköld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER