Lidköping tar till åtgärder efter kaosartade bilträffen

Anges Wold, professor i klinisk bakteriologi, menar att pandemilagen inte kommer ha någon större effekt på smittspridningen.
Foto: Martin Frick / Lidköpings kommun
Foto: Johan Sjöström

Under lördagen samlades upp emot 600 fordon i vad som kallats en spontan bilträff på en stor parkering i Lidköping.

Polisen kallade situationen ”tumultartad” och man utreder flera brott gällande bland annat misshandel och skadegörelse efter kvällen.

– Det här är ingenting som vi understödjer från Lidköpings kommun överhuvudtaget, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Sundström (S).

Han berättar att man nu utreder möjligheterna att stänga av parkeringar i staden.

Det har blivit en tradition i Lidköping, att bilentusiaster i samband med den årliga vårmarknaden samlas för cruising och bilträff.

Det här året, precis som det förra, har marknaden uteblivit till följd av pandemin – samma sak kan man inte säga om bilträffen.

För på lördagen samlades 600 fordon i en ”spontan bilträff”. Mängder av människor samlades och stämningen kallades av polisen för ”tumultartad”.

– Det är ingen som respekterar avstånd – det är ingen som respekterar någonting, sa en av poliserna på plats till NLT.

98 ordningsböter utfärdades, 13 brottsanmälningar skrevs, åtta personer omhändertogs för fylla och nio personer avvisades från platsen.
Foto: Torbjörn Axelsson / Westy foto

”Jättesvårt att förutse” 

Jonas Sundström, kommunstyrelsens ordförande i Lidköpings kommun, menar att bilträffens magnitud var ”jättesvår att förutse” – trots att vissa förberedelser fanns på plats. Man hade bland annat stängt av gator i centrum.

Var åtgärderna tillräckliga?

– Vi vet ju om att det här arrangemanget har varit tidigare år i Lidköping, men att just kunna förutse hur många det är som valt att ta sig till Lidköping går ju inte att göra. Däremot vad vi kan göra som kommun är att förbereda oss för såna här aktiviteter som kommer, och det kommunen kan göra ska kommunen göra.

”Det är nåt vi inte tycker om”

Ett förslag om att införa vistelseförbud, med stöd av pandemilagen, på ett antal parkeringar håller nu på att beredas i kommunhuset, säger Jonas Sundström. Enligt NLT har M, L och V krävt ett blixtinkallat kommunstyrelsemöte för det ändamålet. 

Man undersöker samtidigt möjligheterna att göra vissa parkeringar till så kallade LOV3-områden, det vill säga att förordna ordningsvakter till vissa parkeringar under vissa tider, enligt tredje paragrafen i lagen om ordningsvakter.

– Det är redan ansökningar på väg in.

Jonas Sundström själv är kritisk till hur bilträffen urartade i går.

– Det här är någonting som vi inte understödjer från Lidköpings kommun överhuvudtaget. Det är nåt vi inte tycker om och vi kommer naturligtvis nu att titta på vad vi kan göra för åtgärder kring detta. 

UR ARKIVET:

I somras samlades hundratals på en bilträff vid Färjenäs i Göteborg.