Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Libero återkallar sina amningskupor – igen

Förpackningen till de amningskupor som nu återkallas.
Essitys huvudkontor i Mölndal.
Foto: Essity

Företaget Libero tillverkar blöjor och produkter för babyvård. 

Nu återkallar de, för andra gången i år, samtliga amningskupor av märket ”Libero Nursing pads”. 

Anledningen är ytterligare ett kvalitets- och säkerhetsproblem. 

All produktutveckling för Libero sker på tillverkaren Essitys forsknings- och utvecklingslaboratoriet i Mölndal. I ett pressmeddelande på fredagen meddelar företaget att de nu återkallar samtliga amningskupor av märket ”Libero Nursing pads”. 

Amningskuporna sätts fast på insidan av bh:n med hjälp av självhäftande tejp. Men nu har det upptäckts att limmet i tejpen bildat små klumpar som lossnat. Något som skulle kunna orsaka skador på barnen. 

– Om klumpen skulle sväljas är den ofarlig för barnets hälsa, men om den kommer in i luftvägarna kan det få allvarliga konsekvenser, skriver Sofia Hallberg, kommunikationsdirektör, i pressmeddelandet. 

Företaget betonar dock att de inte fått några uppgifter om att något barn har skadats. 

Andra gången i år 

Återkallningen är den andra från Libero, bara i år. Tidigare stoppades produktionen när företaget bytte material i amningskuporna efter omfattande kvalitetskontroller.

– Nyligen re-lanserades Libero amningskupor men eftersom vi ser att även den här nya produkten har kvalitetsproblem vidtar vi nu åtgärder för att ta bort den från butiker och vi ber våra konsumenter att skicka tillbaka de amningskupor de har kvar, skriver Sofia Hallberg. 

Konsumenter som har köpt amningskuporna uppmanas att kontakta företagets kundservice. Även osålda amningskupor kommer att återkallas från lager och butiker. 

– Tyvärr betyder det här också att produkten inte kommer komma tillbaka då vi tagit beslut om att sluta sälja den, skriver Sofia Hallberg.