Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L vill nu pausa trängselskatten

L-ledaren: "Det handlar om hälsa och liv, och det säger de nej till".
Frågan om ett tillfälligt stopp för trängselskatten har blivit aktuellt sedan coronakrisen.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Liberalernas Axel Darvik menar att trängselskatten i Göteborg borde kunde stoppas under sommaren.Foto: ELIN JANEBÄCK / ELIN JANEBÄCK

Liberalerna i Göteborg vill nu att trängselskatten stoppas tillfälligt, skriver GP.

Men hur de övriga partierna i alliansen kommer att göra är osäkert.

– Först vill jag veta vad infrastrukturministern har att säga om detta och han har inte hört av sig till oss än. Vi avvaktar det mötet, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), till GP.

Frågan om ett tillfälligt stopp för trängselskatten i Göteborg och Stockholm har blivit aktuell efter Folkhälsomyndighetens uppmaning att resenärer bör undvika att åka kollektivt på grund av risken för coroasmitta.

I Stockholm har trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) gått ut och uppmanat regeringen att pausa trängselskatten och i riksdagen har både Moderaterna och Sverigedemokraterna fört upp frågan på utskottsnivå.

L i Göteborg vill se tillfälligt stopp för trängselskatt

I Göteborg har hittills bara oppositionspartierna Sverigedemokraterna och Demokraterna sagt att de vill se ett tillfälligt stopp för trängselskatten. Men nu vill alltså även Liberalerna driva frågan, enligt GP.

– Vi måste få ner belastningen på kollektivtrafiken så att fler kan resa säkert, säger Axel Darvik (L), till tidningen.

Han menar att det ordinarie uppehållet för trängselskatten i juli skulle kunna gälla hela sommaren och att regeringen borde kunna ersätta staden för de uteblivna intäkterna.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) meddelade förra veckan att regeringen är beredd att titta på ett undantag för trängselskatten, och att företrädare för Stockholmsregionen, Göteborg och Västra Götaland kallats till ett möte för att lyfta frågan, enligt TT.

Alliansen i Göteborg ger inget besked

I Göteborg har alliansen ett samarbete med Socialdemokraterna för att att hantera frågor som rör coronaviruset. Där är det än så länge bara Liberalerna som velat ta ställning om trängselskatten.

– Först vill jag veta vad infrastrukturministern har att säga om detta och han har inte hört av sig till oss än. Vi avvaktar det mötet, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), till GP.

SE MER:

Nyamko Sabuni riktar stark kritik efter Löfvens besked om trängselskatten.