Liam Andersson förs in av kriminalvårdare i rättssalen vid r'ttegången i Jönköping. Foto: ANNA HÅLLAMSLiam Andersson förs in av kriminalvårdare i rättssalen vid r'ttegången i Jönköping. Foto: ANNA HÅLLAMS
Liam Andersson förs in av kriminalvårdare i rättssalen vid r'ttegången i Jönköping.  Foto: ANNA HÅLLAMS
Alicia Brangelid Freij blev mördad av Liam Andersson. Foto: HENRIK JANSSONAlicia Brangelid Freij blev mördad av Liam Andersson. Foto: HENRIK JANSSON
Alicia Brangelid Freij blev mördad av Liam Andersson. Foto: HENRIK JANSSON

Liam högg ihjäl kvinna – nekas kvinnobesök

Publicerad

Liam Andersson, tidigare Joachim Remnefors, dömdes till 16 års fängelse för knivmordet på 20-åriga Alicia Brangelid Freij.

Nu vill mördaren träffa en kvinnlig bekant innanför Kumlaanstaltens murar, men både Kriminalvården och Förvaltningsrätten nekar honom besöket.

Anledningen är att han är dömd för kvinnomordet – och att hans risk för återfall i brottslighet är hög.

Den 25 maj 2015 larmades polisen till en lägenhet i Rosenlund i Jönköping. 

I lägenheten hittade polisen en avliden kvinna. De såg även Liam Andersson, som tidigare hette Joachim Remnefors, som var i full färd med att försöka fly via en balkong, men de lyckades gripa honom.

Den avlidna kvinnan var Alicia Brangelid Freij, 20. Hon hade knivhuggits i lungor, hjärta och kranspulsådern.

Dömd för knivmordet på Alicia

– Det är tre kraftiga knivhugg. Två har gått genom ben och är väldigt djupa. Det är inte fråga om att sticka in kniven lite grann, utan det är med full kraft skulle jag vilja påstå, har åklagare Anders Brokelind tidigare sagt till GT.

Liam Andersson dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mord. I hovrätten sänktes straffet till fängelse i 16 år.

 

LÄS MER: Alicias mördare flyttas till Kumla 

 

På Kumlaanstalten, där Liam Andersson sitter, har han fått besök av sin familj. Och i november förra året ansökte han om att få träffa en kvinnlig bekant innanför murarna. Kriminalvården, avslog dock besöksbegäran. Men Andersson överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Karlstad, som nu har avslagit överklagandet.

Får inte träffa kvinnlig bekant

Skälet till avslaget motiverar Förvaltningsrätten så här:

"Av utredningen i målet framgår att Liam Andersson är dömd för mord på en kvinna han känt en kortare tid." och "Kriminalvården har bedömt att risken for återfall i brott är hög och har pekat på ett antal riskfaktorer hos Liam Andersson som talar emot beviljande av besökstillstånd för (XX)."

Mördaren ville själv sitta av sitt straff på Tidaholmsanstalten. Men han blev alltså i stället placerad på Kumlaanstalten. Där finns avdelningar med högsta säkerhetsklass, den så kallade "Kumlabunkern". Där sitter också landets farligaste förbrytare.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.  

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER