Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liam, 3, lämnades
ensam på förskolan

Liam, 3, glömdes kvar på förskolan.
Foto: Privat
Förra måndagen samlades all förskolepersonal till ett möte för att skärpa rutinerna.
Foto: Shutterstock

Förskolepersonalen sa först att allt hade gått bra – senare kom samtalet som chockade föräldrarna.

Deras son Liam, 3, hade glömts kvar på avdelningen när alla andra gick till lekparken för att äta mellanmål.

Han hade lämnats ensam i över en timme.

– Jag blev fysiskt illamående, alla som har barn vet hur illa det kan gå om man lämnar en treåring ensam, säger mamma Anna Johansson.

Det var för två veckor sedan som mamma Anna Johansson hämtade sin som Liam, 3, på Sätterstrands förskola i Hammarö, Värmland. Då sa personalen att allt hade gått bra under dagen – något som senare visade sig inte stämma, vilket Värmlands Folkblad var först med att uppmärksamma.

– Liams pappa fick ett samtal från förskolechefen som berättade vad som hade hänt. Jag kunde inte ta in det först, jag blev fysiskt illamående, berättar mamma Anna.

Av förskolechefen fick föräldrarna veta att den ordinarie personalen gått hem vid klockan 14 på eftermiddagen. Därefter hade två vikarier tagit över för att, tillsammans med ytterligare en avdelning, gå till lekparken några hundra meter bort och äta mellanmål.

"Ledsen och förtvivlad"

Men Liam lämnades alltså kvar på avdelning – på listan över närvarande barn hade någon markerat att han redan blivit hämtad.

– Han ska ha sovit, eller legat och blundat, i en koja vid ingången när personalen kom tillbaka från utflykten. Men alla som har barn vet vad en treåring hade kunnat göra under tiden han var ensam. Det handlade om över en timme, närmare två, säger Anna.

Hon säger att det är vanligt att Liam använder sömn som en försvarsmekanism när han har det jobbigt.

– Vi misstänker ju att han var varit både ledsen och förtvivlad under tiden som han var lämnad.

Permanent avstängda

Förskolechefen, Irene Malmgren-Ingman, säger till VF att de ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Det ska inte få hända, det känns inte alls bra. Det är jätteallvarligt.

Hon medger att det har brustit i rutinerna på avdelningen. Förra måndagen samlades all förskolepersonal till ett möte för att skärpa rutinerna och de två vikarier som jobbade vid händelsen har stängts av från arbetet.

– Under utredningen har de varit permanent avstängda. Utifrån samtal har vi tagit beslutet att de fortsätter som timvikarier i Hammarö kommun, med en varning, säger förskolechefen till VF.

Anna har försökt ställa frågor till Liam om händelsen:

– Jag frågade om han hade varit ledsen, vilket han svarade ja på. Jag frågade om inte fröknarna hade tröstat honom, men han svarade att de inte gjorde det för de var ingenstans.

En oro

Sedan incidenten har Liam inte satt sin fot på förskolan igen. Föräldrarnas förtroende är som bortblåst och Anna har i stället vabbat i väntan på en plats på en annan förskola.

– Det blir så klart en ekonomisk förlust, men det känns ganska oviktigt i sammanhanget.

Däremot finns nu en oro hos föräldrarna som de inte har känt av tidigare.

– Nu har den värsta chocken lagt sig, men det är klart att man blir orolig inför en ny inskolning. Nu frågar man sig om personalen verkligen har koll. Kan de första hjälpen? Är de handlingskraftiga nog att klara av en eventuell nödsituation? Man lägger ju det allra viktigaste man har i deras händer, säger Anna Johansson.