Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skickades hem med sju benbrott i foten

SMÄRTSAMT. I en vecka gick Helena From hemma med sju brutna ben i foten. "Jag hade så fruktansvärt ont i hela foten och var svullen hela vägen från tårna upp till vristen. Men jag litade på läkarna, de hade ju röntgat mig. Och jag har ju ingen erfarenhet av sådant här", säger Helena Frohm till GT.
Foto: Jan Wiriden
FÖRBANNAD. Efter sex sömnlösa och ytterst smärtfyllda dygn gav Helena Frohm upp och åkte in till en vårdcentral i Onsala. Där fick hon reda på att den brutna lilltån var en på sju ställen bruten fot. "Jag blev så arg", säger hon.
Foto: Jan Wiriden

ONSALA. Akutmottagningen skickade hem Helena Frohm, 45, med beskedet att hon hade en bruten lilltå.

En vecka senare gjordes den skräckfyllda upptäckten - hennes fot var bruten på sju ställen.

– Smärtan var olidlig. Jag litade på dem. Man undrar om det får gå till så här, säger Helena Frohm, som nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.  

Det var den 22 juli som Helena Frohm skadade sig när hon skulle gå i land med sin båt. Smärtan var henne övermäktig och hon åkte in till Kungsbacka Närakut. 

Beskedet - du har en bruten lilltå. 

– De skickade hem mig med bandage och smärtlindrande och sa att jag kunde återkomma om en vecka om inte svullnaden gått ner, säger Helena Frohm med en röst som andas lika delar uppgivenhet och ilska. 

"Så fruktansvärt ont"

Nästan omedelbart kände hon att något var fel.

– Jag hade så fruktansvärt ont i hela foten och var svullen hela vägen från tårna upp till vristen. Men jag litade på läkarna, de hade ju röntgat mig. Och jag har ju ingen erfarenhet av sådant här, säger Helena Frohm till GT. 

Efter sex sömnlösa och ytterst smärtfyllda dygn gav hon upp och åkte in till en vårdcentral i Onsala. 

– Varje natt hade jag haft så ont att det kändes som att någon gång på gång bröt av mig foten igen. Jag klarade inte av mer, säger hon. 

Nio veckor i gips

Efter att ha genomgått ännu en röntgen kom det chockartade beskedet. Den brutna lilltån var i själva verket en på sju ställen bruten fot. 

– De sa till mig att bilderna som tagits på Kungsbacka Närakut var så suddiga att de inte kunde tyda dem. Jag trodde inte det var sant, jag blev så arg, säger Helena Frohm.  

"Inte i sin vildaste fantasi"

När GT pratar med henne har den sargade foten varit gipsad i nio veckor. Hon vet ännu inte om den kommer att bli helt bra. 

– Som tur är hindrade smärtan mig från att belasta foten under den vecka jag var hemma. Hade jag gjort det hade alla benen kunnat flytta sig och jag hade tvingats till operation, säger hon. 

– Det var ju ren tur att jag åkte in igen. Jag hade ju ingen tanke på att foten var av på flera ställen. Det kan man inte i sin vildaste fantasi tro, säger Helena Frohm. 

"Hade kunnat gå hur illa som helst"

Hon beskriver sig själv som en stark person och hisnar vid tanken på vad som kunnat hända om detta drabbat någon i en svagare ställning.

– Hade det varit en äldre person eller ett barn hade det kunnat gå hur illa som helst. När jag tänker på det blir jag väldigt arg. 

"Vi gjorde inget fel"

Zoya Tolou är verksamhetschef vid Kungsbacka Närakut. 

– Vi har en enkel röntgenutrustning som vi använder för att röntga enklare skelettskador. Men den kan inte hitta sådana avancerade skellettskador som den kvinnan hade. Det är omöjligt. 

Tycker du att ni har gjort något fel i det här ärendet?

– Vi gjorde inte fel, vi gjorde den akuta bedömningen. Vi såg ingen fraktur. När vi ser att foten är skadad men röntgen inte visar någon skelettskada så kan det ge misstanke om att det finns en skada ändå men det kan vi inte se med vår röntgen. 

– Då säger jag till patienten att om du inte tycker att läkningen går åt rätt så måste du vända dig till vårdcentralen inom en vecka, om det är det som är läkningstiden, säger Zoya Tolou, verksamhetschef vid Kungsbacka Närakut.