RÄKNAR MED 54 NYA VÅRDPLATSER. SU:s chefsläkare Mats Tullberg hoppas att de ska vara i gång i början på 2014. - Överbeläggningen beror i hög grad på en ökad inflyttning till Göteborg, säger han. Foto: Anders Ylander
RÄKNAR MED 54 NYA VÅRDPLATSER. SU:s chefsläkare Mats Tullberg hoppas att de ska vara i gång i början på 2014. - Överbeläggningen beror i hög grad på en ökad inflyttning till Göteborg, säger han. Foto: Anders Ylander

Sjukhusen överfulla  – väst värst drabbat

Publicerad

GÖTEBORG. 600 platser saknas varje dag i den svenska sjukhusvården.

Överbeläggningen på sjukhusen i Västsverige är bland de värsta i landet, visar en sammanställning som Dagens Samhälle gjort.

- Det är inte så konstigt. Vården har slimmats och nu råder det brist på kompetent personal, säger Marita Tenggren, ordförande i Vårdförbundet Västra Götaland.

Det är Dagens Samhälle som sammanställt överbeläggningarna på sjukhusen under september i år. Då tog svenska sjukhus varje dag emot 430 patienter som de inte hade plats för.

En del av dem hamnade i korridorer eller i rum som inte var avsedda för vård.

Platsbristen en dödsfara

Varje år dör också ett antal svårt sjuka eftersom de inte får plats i sjukvården.

På tio år har antalet vårdplatser i Sverige minskat med tretusen.

- Man har slimmat ner sjukvårdsorganisationerna efter kvot och budget. Fast nu tror jag att politikerna förstått att det är fel väg att gå. Och då finns det inte personal så det räcker. Vi varnade redan 2009-2010 för att den här situationen skulle uppstå, säger Marita Tenggren.

50 miljoner satsas

I Göteborg har Sahlgrenska universitetssjukhuset (Sahlgrenska, Östra och Mölndal) fått 50 miljoner extra för att skaka fram ett 50-tal nya vårdplatser.

Chefsläkaren på Sahlgrenska Mats Tullberg välkomnar satsningen och berättar att merparten av de nya vårdplatserna hamnar inom internmedicin och geriatrik. Men även barnsjukvården och psykiatrin får fler platser.

- Det ser ut att bli 54 nya vårdplatser. Fördelningen baseras på vår egen analys av var överbeläggningen varit värst under större delen av 2013.

Nya anställningar

Nu iordningställs nya lokaler och personal rekryteras för att bemanna de nya vårdplatserna. Sahlgrenska räknar med att de nya kan öppna efter årsskiftet.

Vad beror överbeläggningen på? Har det skurits för hårt tidigare?

- Behoven har ändrats. Vi har ju ett växande befolkningsunderlag och belastningen på slutenvården har ökat. Samtidigt har vi arbetat med att ta hand om patienter på ett smartare sätt. Ofta försöker man undvika slutenvård genom att förkorta vårdtiden eftersom det finns risker med att ligga på sjukhus i onödan. Men vi behöver ett tillskott. Det går inte att minska överbeläggningarna genom att enbart arbeta smart.

"Långsiktigt"

Går det någonsin att helt bygga bort överbeläggningar på sjukhus?

- Vi måste ha en sådan målsättning men det är ett långsiktigt arbete. Vi löser inte detta på en gång. Vi måste fördjupa oss i problematiken eftersom vi vill att varje patient ska ligga på rätt vårdplats, och att de vårdplatser vi använder är riktiga vårdplatser.

Är tveksam

Men vårdförbundets ordförande i Västra Götaland Marita Tenggren tror inte på att det kommer så många nya vårdplatser som det talas om redan vid årsskiftet.

- Nej, det saknas personal. Det finns fortfarande delar av avdelningar inom både NU-sjukvården (Norra Älvsborgs sjukhus (NÄL), Uddevalla sjukhus, Dalslands sjukhus, Lysekils sjukhus och Strömstads sjukhus) och på Sahlgrenska som inte är i gång efter sommarstängningen.

Jimmy Fredriksson
Jimmy Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER