Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Simone skickades hem med skallfraktur

Simone i pappa Joakim Lamottes famn.

Joakim Lamotte, 35, kände ett hålrum på sin dotter Simones huvud, men skickades hem utan vård.

När det sedan visade sig att den tio månader gamla flickan hade en skallfraktur, anmälde Lamotte vårdcentralen. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot de ansvariga.

– Det känns bra att de tar det på allvar och riktar kritik mot vårdcentralen, säger Lamotte.

Det var i vintras som Joakim Lamotte sökte vård på Lindome vårdcentral. Han hade upptäckt en bula, stor som en femkrona, på sin dotters skalle och var orolig. Men två läkare som tittade på flickan, skickade hem henne med motiveringen att det förmodligen var en rest efter en blödning som fanns vid födseln. Bland annat på grund av att pappan inte kunde ge någon detaljerad bild av när det ska ha inträffat.

Men en vecka senare ville Joakim Lamotte ändå ha ett svar på vad bulan var. Han krävde att få komma till en barnläkare och fick en tid veckan därpå. När flickan där blev röntgad, visade det sig att hon hade en fraktur i skallen.

– Mitt råd är att aldrig, till fullo, lita på en allmänläkare på en vårdcentral. Lita i stället på din magkänsla när det gäller ditt barn, och tjata tjata tjata, har Joakim Lamotte sagt om händelsen till GT tidigare. Han anmälde då vårdcentralen till Inspektionen för vård och omsorg.

"Stora problem inom sjukvården"

Nu har IVO yttrat sig och riktar kritik mot de ansvariga för att Joakims oro inte togs på allvar, vilket sannolikt ledde till att den korrekta diagnosen fördröjdes.

– Jag förstår det som att vårdcentralen har fått i uppgift att göra förbättringar vad gäller rutiner. IVO tar det på allvar.

Han berättar att det är många som har kontaktat honom. Ansvarig läkare har hört av sig och chefen på vårdcentralen har bett om ursäkt.

– Jag har blivit väl bemött, men jag anar att det beror på att jag är journalist och driver en blogg. Jag känner flera som inte alls har fått samma bemötande. Det tycker jag är märkligt. Man ska inte behöva vara journalist för att bli väl behandlad. Mitt förtroende för vården är inte jättestort.

Fler dimensioner

Flickan ska inte ha fått några men av frakturen och skallfrakturen krävde ingen behandling. Men i anmälan sätter Joakim Lamotte händelsen i ett större perspektiv. Han skriver att han några veckor senare fick träffa en läkare som förklarade att ett barn som kommer in med en sådan skallskada alltid måste utredas noggrannt för att utesluta att det blivit misshandlat av föräldrarna. Det tycker han är bra.

"Denna dimension av saken gör att vårdcentralens läkares hantering av min dotter blir ännu märkligare. En vacker dag kanske det sitter en barnmisshandlare där framför dem, som spräckt skallen på sin dotter", skriver mannen i anmälan.

GT har utan framgång försökt nå Lisbeth Bertilsson, vårdcentralchef på Lindome vårdcentral. Hon har tidigare sagt att hon inte kommentera det enskilda fallet, men tycker att det är olyckligt om patienter känner ett sviktat förtroende för vården.

– Det är tråkigt att patienter känner så. Det är klart att patienter ska känna sig trygga hos oss, det är vårt mål, sa hon i mars.