31-åriga Sasha Berntssons förlossning av sonen Vinston i Göteborg blev en tuff kamp. Under sin graviditet drabbades hon av havandeskapsförgiftning och hon lades då in på Östra sjukhusets special-BB i Göteborg år 2014. Efter att ha legat inlagd i tre veckor visade det sig att hennes barn riskerade att dö.
Då hennes barn skulle födas neonatalt och det inte fanns någon plats på den avdelningen skickades hon till sjukhuset i Halmstad. Där förlöstes hon akut. Hennes son har sedan haft flera livshotande komplikationer.
"Kändes ju helt meningslöst"
Efter händelsen anmälde Sasha Berntsson händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och för några veckor fick hon beslutet. IVO menar att de som arbetade på avdelningen inte hade gjort fel, utan att de arbetat utifrån de rutiner som fanns. Avdelningen fick ingen anmärkning och IVO menade att de hade gjort det de kunnat för att erbjuda en bra vård.
– Det kändes ju helt meningslöst att ens överklaga, så mycket som vi har kämpat för att anmäla och göra det vi kan för att det ska bli lite rätt i det hela. Men de hade ju i princip kommit fram till brister i kommunikationen, vilket ju är världens luddigaste slutsats, säger Sasha Berntsson.
I sitt beslut skriver IVO att det inte begåtts något medicinskt fel. Däremot hade kommunikationen mellan vårdtagare och vårdgivare kunnat fungera bättre.
– Vi lyckades inte skapa en tillräckligt trygg situation och det är klart att om man tänker sig in i en situation där man bär på ett barn, man är sjuk själv och man är inlagd och man måste åka i väg på ett annat sjukhus, det är ju inget bra. Man skapar ju en oro, och det är ju inte roligt. Det är inte vad vi önskar, säger chefläkare på Sahlgrenska sjukhuset, Anne Olmarker.
Önskade konkreta åtgärder
Sasha Berntsson har valt att inte överklaga beslutet. Men hon hade önskat att hennes anmälan lett till något mer.
– För det första så vill man ju att de ska erkänna hur vidrigt fel allting var, och det har de inte gjort. Utan de har lite påstått att de inte kunde rå över det, vilket de kunde. Det jag hade hoppats mest på att det var tydliga förslag på förändringar av rutiner så att det här inte skulle kunna hända någon annan, säger hon.
Men chefläkare Anne Olmarker menar att de lärt sig av händelsen.
– Man har ju fokuserat nu på att förbättra sådana delar, så att vi ska förstå bättre vilken oro en sådan här situation innebär. Och att vi också blir mycket bättre på att kommunicera med en sådan patient i en sådan situation, säger hon.