Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sara fick stroke vid 29 – drabbades igen

"Jag hade ont i halsen så jag gick och lade mig, men vaknade upp på Sahlgrenska. Jag hade fått min andra stroke" berättar Sara Eriksson från Göteborg.
Foto: Privat
Professor Maria Bokarewa.
Foto: Privat
Sara vaknade upp på Sahlgrenska sjukhuset.
Foto: Anders Ylander

Hon var 29 år och nästan klar med sin lärarexamen när hon fick sin första stroke. Två år senare fick Sara Eriksson från Göteborg en ny stroke. Idag är hon sjukpensionär och bor hemma hos sin mamma.

- Hade jag fått rätt diagnos från början hade jag inte varit sjukpensionär idag, säger Sara Eriksson, 38.

Stroke är den vanligaste orsaken till handikapp i världen. Var 18:e minut drabbas en person i Sverige.

– Jag fick ingen förvarning. Jag bara vaknade en morgon och kände mig trött och skakig. Jag ringde till en kursare för att säga att jag var dålig och inte skulle komma till föreläsningen, men han ringde min mamma och sedan efter en ambulans. För jag sluddrade och lät jättekonstig, berättar Sara Eriksson.

Hon hamnade på Mölndals sjukhus och ett ryggmärgsprov bekräftade att hon fått en stroke.

– Men trots en massa undersökningar visste ingen vad stroken berodde på, berättar Sara.

Efter två veckor fick Sara komma hem. Hon hade lite balansproblem och svårt att koncentrera sig, men lyckades ändå göra klar sin C-uppsats och få ut sin lärarexamen.

Fick ny stroke

Men att söka arbete var för tidigt. Sara var sjukskriven med order att vila för att bli bra igen. Sen skulle hon börja arbetsträna. Men då fick Sara en ny och värre stroke.

– Jag vaknade en morgon med ont i halsen. Jag gick och lade mig igen och vaknade på Sahlgrenska! Jag hade fått ett epilepsianfall. Mamma hittade mig när jag låg och krampade i sängen, berättar Sara.

Den här gången blev det åtta veckor på sjukhus och fem veckor i rullstol.

– Jag fick en högersidig stroke och blev förlamad. Och jag är vänsterhänt så fortfarande efter sju år kan jag inte skriva ordentligt, det ser ut som en treårings kråkfötter. Jag går rätt bra nu, haltar bara lite, ser ut som förr, men beter mig som en gammal förvirrad människa. Och jag blir fort jättetrött, berättar Sara.

Arg och ledsen

Men det som gör henne både arg och ledsen är att ingen lyckades fastställa rätt diagnos när hon fick sin första stroke.

– Andra gången upptäcktes att jag hade cerebral vaskulit, en slags kärlinflammation. Hade jag fått rätt diagnos och behandling första gången hade jag kanske sluppit den andra stroken. När jag vaknade upp på sjukhuset stod samma överläkare som första gången vid min säng och sa: "Det här skulle ju inte ha kunna hända." Hans missbedömning har förstört mitt liv, säger Sara Eriksson.


Graviditeter ökar risken

För patienter som fått stroke finns en betydligt högre risk än för andra att få en ny stroke.

– Även om en person fått och behandlats för cerebral vaskulit till exempel är det inte säkert att en ny stroke kunnat undvikas. Behandling minskar risken, men tar inte bort den helt, säger professor Maria Bokarewa på reumatologkliniken på Sahlgrenska.

P-piller och graviditeter ökar också risken för blodpropp, särskilt om de förstärks av en ärftlig faktor.

- Graviditeter är en av de starkaste riskfaktorerna för blodpropp hos kvinnor, berättar Maria Bokarewa.