Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Risken att drabbas av stroke ökar för unga

Petra Redfors, specialistläkare och neurolog på Sahlgrenska.Foto: Privat

Allt fler unga drabbas av stroke. Sedan 1995 har risken att få stroke ökat med 21 procent för kvinnor och 15 procent för män mellan 35-44 år enligt Socialstyrelsen.

– Samtidigt är det lättare för de yngre att återhämta sig eftersom deras hjärna är mer plastisk, säger Petra Redfors, neurolog på Sahlgrenska sjukhuset.

Detta är stroke

Stroke är ett samlingsnamn för blodpropp eller blödning i hjärnan.

Var artonde minut drabbas någon i Sverige av stroke.

Var femte kvinna och var sjätte man drabbas någon gång under livet av stroke.

Riskfaktorer är bland annat högt blodtryck, rökning, fetma, brist på fysisk aktivitet, men även arbetslöshet, stress och ekonomiska svårigheter.

Källa: Hjärt-Lungfonden och Statens folkhälsoinstitut

Fortfarande får mest äldre personer stroke. Medianåldern för att drabbas är 75 år.

– Och vi vet inte riktigt varför allt fler yngre drabbas. Ett kärl kan spricka för att man trillar, får ett slag eller är hos en kiropraktor som jobbar med halsryggen. Då kan det bildas proppar som sticker vidare upp i hjärnan.

– Stroken kan också bero på att en medfödd missbildning gör att ett blodkärl plötsligt brister. Men i hälften av alla fall hittar vi ingen orsak, berättar Petra Redfors.

När det gäller personer mellan 35 och 55 så kan levnadssättet spela in.

– Fet mat är till exempel en riskfaktor. Särskilt de som dessutom har en ärftlighet för kärlsjukdomen kan drabbas.

Påverkar minnet

Det stora problemet när stroke drabbar yngre personer är att den ger så stora funktionshinder.

– Stroken påverkar både minnet och förmågan att göra flera saker samtidigt. Många har svårt att komma tillbaka till jobbet. I gengäld har patienten en yngre hjärna som gör det mycket lättare att återhämta sig. När ett område skadats har andra områden i en yngre hjärna en oerhörd förmåga att ta över de funktioner som förlorats, berättar Petra Redfors.