Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Operationer gick helt fel – Nathalie vill varna

<p>Vården för inspektion och omsorg riktar nu kritik mot Hallands sjukhus i Varberg som skickade Nathalie till operation hos Capio Lundby Närsjukhus, som enligt Ivo inte haft rätt kompetens för att genomföra hennes operationer. Känsliga läsare varnas för kommande bilder i bildspelet som är intima. </p>Foto: Sanna Wikström
Innan operationen fick Nathalie information om att det ärr som skulle bildas vid hennes bukoperation skulle hamna under bikinilinjen. Ärret hamnade i stället längre upp på magen. Hennes bröstoperation blev inte heller lyckad då brösten efter operationen pekade åt olika håll. Nathalie har själv valt att visa bilderna för att varna andra.Foto: Privat

70 kilo lättare skulle Nathalie från Kungsbacka starta ett nytt liv.

Viktnedgången krävde två plastikkirurgioperationer för att avlägsna överflödig hud. Operationer som gick helt fel - vilket gör att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) nu riktar stark kritik mot hur hon har behandlats.

– Det har varit ett helvete och jag uppmanar verkligen andra att kolla upp sina kliniker innan de opererar sig, säger Nathalie.

Efter att hon funderat i tio år beslutade Nathalie sig till slut för att genomgå en så kallad gastric bypass-operation.

Hon vägde då 137 kilo och hade på grund av sin övervikt svårt att gå och andas.

Under operationen, som hon genomgick 2010, kopplades större delen av hennes magsäck bort och ersattes med en konstgjord mindre magsäck. Något som gör att hon helt enkelt inte kan äta tillräckligt med mat för att behålla sin övervikt.

– Operationen gick jättebra. Jag hade testat det mesta innan och jag följde alla instruktioner och råd som jag fick på sjukhuset och gick ner 70 kilo, berättar Nathalie.

"Som en ballong"

Den kraftiga viktnedgången gjorde att huden vid hennes bröst och mage började hänga.

– Man kan jämföra det med en ballong som man fyller med vatten. Häller man ut vattnet blir ju ballongen fortfarande större än vad den var från början, säger Nathalie.

Nathalies hud hängde så mycket att man vid Hallands sjukhus i Varberg skrev en remiss om att hon skulle få genomgå plastikkirurgioperationer. Operationerna utfördes vid Capio Lundby Närsjukhus i Göteborg under 2012.

Operationer som gick helt fel.

– Normalt när man gör sådana här operationer börjar man med buken för att ta brösten senare. När huden dras ut på magen ändrar ju sig huden ovanför, säger Nathalie.

Läkaren vid kliniken i Lundby valde dock att göra tvärtom.

– Jag försökte protestera men jag mådde så psykiskt dåligt att jag till slut tvingade mig själv att bita ihop. Jag bor ju ändå i Sverige och intalade mig själv att det inte skulle vara någon fara, säger Nathalie.

När hon såg resultatet trodde hon inte det var sant. Hennes bröst pekade åt olika håll och brösten var inte jämnt placerade.

– Jag fick panik, läkaren sa att det kanske inte såg helt rätt ut, men att det skulle rättas till vid bukoperationen, säger Nathalie.

Kokade av ilska

Trots att hon sökte operationstider på andra sjukhus tvingades hon till slut att genomföra den kommande operationen vid samma klinik och av samma läkare.

Något som resulterade i ännu en misslyckad operation - nu av huden på hennes mage.

– Huden var inte jämnt utsträckt. På ena sidan av mina höfter har jag en grop och på andra sidan hänger det fortfarande ut hud. Dessutom har jag ett ärr långt upp på magen som skulle ha hamnat under bikinilinjen, förklarar Nathalie.

Kokande av ilska över sina misslyckade operationer anmälde hon händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). I ett beslut får nu Nathalie rätt då Ivo skriver att hon drabbats av en vårdskada efter operationen vid Capio Lundby Närsjukhus som utfördes på uppdrag av Hallands sjukhus i Varberg.

I beslutet konstaterar Ivo att Capio Lundby Närsjukhus, med tanke på resultatet, inte haft rätt kompetens för att genomföra operationerna. Ivo skriver också att läkaren gjorde fel då han opererade Nathalies bröst före hennes buk.

Vill varna andra

För Nathalie är Ivo:s beslut en bekräftelse på det som orsakat henne både psykiskt lidande, flera ärr och ytterligare en operation av hennes mage.

– Den nya operationen gjorde jag på en helt annan klinik och den gick jättebra. Inom kort ska jag också genomföra en ny bröstoperation, säger Nathalie.

Genom att berätta om det som hänt vill Nathalie uppmana andra att stå på sig inför operationer som de känner obehag inför.

– Känner man att något är fel uppmanar jag alla att kolla upp hur kliniken genomfört tidigare operationer genom att kontakta Ivo. Jag sa ju till den här läkaren att bukoperationen borde genomföras först. Men jag mådde ju så dåligt och tog för givet att han visste vad han gjorde, säger Nathalie.

Läkaren bekklagar

GT har sökt Hallands sjukhus i Varberg och Capio Lundby Närsjukhus. Läkaren som genomförde operationen beklagar att den inte gick bra. Han berättar att han genomfört flera hundra liknande operationer men medger att han inte har någon specialistkompetens för plastikkirurgi.

– Det här var inte min idé utan Capio handlade upp den här operationen. Det hade kanske varit bättre om de hade frågat oss kirurger först. På 80- och 90-talet när gjorde mina flesta operationer av den här typen gjorde en kirurg allt. Jag har lång erfarenhet och har säkert gjort flera hundra liknande operationer som har gått bra. Jag beklagar så klart att det inte blev lyckat den här gången, säger läkaren som i dag inte jobbar kvar på kliniken.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.