Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Militärer kör ambulans – det får facket att rasa

På grund av personalbrist ska sju militärer köra ambulans i Västra Götaland i sommar.

Vårdförbundets förtroendevalda har anmält ärendet till socialstyrelsen.

– De har kört pansarbilar i Afghanistan men har ingen som helst erfarenhet av utryckning, säger Fredrik Sörman som är förtroendevald vid stationen i Falköping, till Vårdförbundets webbplats.

Det är personalbrist hos ambulansen i Västra Götaland. Det har stationerna i Falköping, Mölntorp och Lidköping löst genom att ta in totalt sju militärer som ska jobba som ambulanssjukvårdare i sommar. Något som rört upp känslorna bland de förtroendevalda inom Vårdförbundet.

– Det var sagt att de skulle ha 15 högskolepoäng i militärsjukvård, en kort kurs där hälften består av praktik. Vi vet nu att flertalet inte ens har den utbildningen. De har kört pansarbilar i Afghanistan men har ingen som helst erfarenhet av utryckning, säger Fredrik Sörman, förtroendevald vid stationen i Falköping till Vårdförbundets hemsida.

"Värre än någonsin"

Nu har Fredrik Sörman tillsammans med Peter Rainé, förtroendevald i Göteborg, anmält ärendet till socialstyrelsen.

– De plockar in deltidsbrandmän i Göteborg och militärer i Skaraborg. Det är värre än någonsin, säger Peter Rainé.

Förhoppningen är att få till en konsensus i Sverige gällande lägsta kompetens inom ambulansverksamheten.

– Det kan omöjligt vara patientsäkert som det är nu, säger Fredrik Sörman till vårdförbundets hemsida.

"Aldrig skett förut"

Från Västra Götalandsregionen hänvisar man till ett pressmeddelande där verksamhetschefen Elisabeth Hellström säger att militärerna "Har testats och godkänts både teoretiskt och praktiskt".

Men det är något anmälarna ställer sig tveksamma till.

– Man måste jobba 100 procent med grejerna. Ambulansen är väldigt komplex, du kan inte bara skicka in folk. Då hade man ju kunnat ta in taxichaufförer efter en tredagarskurs. Vi har en fyraårig universitetsutbildning, säger Peter Rainé.

– Det här har aldrig skett förut. Vi som skyddsombud är förfärade över detta.