GT har tidigare skrivit om Markus Jonsson, 27, som ett par veckor efter att han lagts in på behandlingshem, för att tvångsvårdas för sitt missbruk, beviljades permission.
Under permissionen avled han i polisens arrest efter att de omhändertagit honom enligt LOB, polisen ansåg att han var för påverkad av någonting.
– Obduktionen visade att det inte var någon alkohol i kroppen, säger kusinen Helen Zetterlund, 38.
Mejlade fel kommun
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat fallet och kommit fram till att socialnämnden i Torsby inte gjort något fel under Markus sista tid, skriver NWT. .
Markus hade under lång tid haft missbruksproblem och tät kontakt med Socialstyrelsen i Torsby kommun som också har utrett händelsen.
Han hade också kontakt med en socialsekreterare under sin tid på behandlingshemmet. Men kommunen fick inte information om permissionen förrän dagen innan. Personalen på behandlingshemmet hade mejlat informationen till en person som inte fanns. Enligt NWT hade det inte varit säkert att permissionen blivit av även om mejlet hamnat rätt.
– Jag kan inte uttala mig om det enskilda ärendet. Men generellt så tycker jag att det är väl tidigt att bevilja en person under tvångsvård permission efter knappt fyra veckors behandling. Med en längre tidsrymd skulle vi kunna bestrida permissionen, men om vi får vetskap dagen innan så är det inte mycket vi kan göra, säger den biträdande socialchefen i Torsby, som genomfört utredningen, till tidningen.
"Inte så ovanligt"
Inte heller behandlingshemmet vill uttala sig i enskilda ärenden men menar att det inte är ovanligt att bevilja permissioner tidigt.
– Det är inte så ovanligt att personer får lämna tillfälligt efter en månad. Ibland kan det dröja två månader eller kanske fem. Beslut om att någon tillfälligt får lämna behandlingshemmet fattas alltid i samråd med socialtjänsten i den aktuella kommunen och man gör upp planer för att personen kanske ska ta urinprov, blåsa eller komma på möten, säger chefen för behandlingshemmet till NWT.
Under Markus sista dygn i livet påtalade han flera gånger att han inte mådde bra och undersöktes på sjukhus i både Torsby och Karlstad.
Familjen vill ha svar
Polisen skulle köra tillbaka Markus till behandlingshemmet men ansåg att han var påverkad och omhändertog honom. I cellen stannade Markus hjärta.
– När ambulansen kom, en halvtimme efter att han hittats, så var Markus redan hjärndöd, har Helen Zetterlund tidigare berättat för GT.
Obduktionen visade enligt familjen att Markus haft låg syresättning.
– Han hade låg syresättning som gjorde att hjärtat stannade, säger Helen Zetterlund.
Familjen känner att de inblandade parterna skyller på varandra.
– Vi vill veta vad som hände och hur kunde det bli så här, säger Helen.
Polisen har efter dödsfallet startat en utredning om tjänstefel. En utredning som fortfarande pågår.