Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mannen fick inte gå på toa – kräktes avföring

Foto: Rehnman Lennart

Ingen i personalen kontrollerade om den svårt sjuka mannen behövde gå på toaletten - på två veckor.

Det ledde till en kraftig förstoppning. "Vår far tvingades kräkas upp sitt eget bajs och dog nästan på grund av att han inte fick hjälp med det mest grundläggande av kroppsliga behov", skriver mannens barn i sin anmälan till inspektionen för vård och omsorg.

Den drabbade mannens barn har anmält en rad incidenter på flera olika vårdenheter i Borås och Trollhättan till Inspektionen för vård och omsorg. De beskriver vården av sin pappa som "förnedrande, smärtsamt och ångestfyllt". Vidare skriver de att "Vården har gjort sitt bästa för att ta död på vår far och nu lämnat honom svårt fysiskt och mentalt handikappad."

Det hela började i april 2013 när mannen flyttade in på ett boende i Trollhättan. Han blev ordinerad en medicin som han fick svåra biverkningar av, som ångestanfall och hallucinationer.

Han hade dålig balans och hade svårt att gå på toaletten själv. När anhöriga kom till boendet såg de att flera dagar gammalt bajs låg kvar på badrumsgolvet. Ofta hittade de honom nedkissad och smutsig.

"Fick blodförgiftning"

I mars 2014 försämrades mannen ytterligare. Personalen sa att han uppträdde aggressivt och att de därför var tvungna att droga ner honom. När anhöriga besökte honom var han knappt kontaktbar, mådde psykiskt dåligt och satt i rullstol.

Mannen lades in på ett nytt boende i Borås. Kort därefter blev han väldigt dålig och fick hög feber. Han fördes till akuten med ambulans och där konstaterade man att han hade drabbats av en blodförgiftning, skapad av bakterier från avföring i buken.

Han var så svårt förstoppad att han kräktes upp sitt eget bajs - ingen hade kontrollerat om han behövde gå på toaletten i två veckor.

Mannen flyttades till en avdelning för palliativ vård - trots att han inte hade en sådan diagnos. Sedan flyttades han till ett boende i Borås. Han lever fortfarande "mot alla odds", skriver barnen i anmälan.