Lilla Maja dog efter brister i vården

Lilla Maja blev bara några dagar gammal.
Foto: Privat
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) slår fast att det var brister i vården som huvudsakligen kostade den lilla flickan livet.
Foto: Sanna Wikström
Sahlgrenskas chefsläkare Görel Nergelius säger att sjukhuset ser allvarligt på händelsen.
Foto: Anders Ylander

Lilla Maja blev bara några dagar gammal.

Men hon hade inte behövt dö.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) slår fast att det var brister i vården som huvudsakligen kostade den lilla flickan livet.

– Vi la våra liv i deras händer, men det känns som att de fullständigt sket i det, säger Majas mamma Mari.

Sommaren 2015 var i antågande och Mari Olausson och hennes sambo Michael väntade sitt första barn, dottern Maja. Efter en problemfri graviditet så fick de blivande föräldrarna en tid på Mölndals BB för att sätta i gång förlossningen. Mari hade då gått över tiden med två veckor.

– Jag minns att jag skämtade om att vi hade den bästa läkarvården framför oss. Att det inte var någon medicinman på jordstampat golv som skulle genomföra förlossningen, säger Mari och fortsätter:

– Så här i efterhand så hade nog den där medicinmannen gjort ett bättre jobb.

Sjukhuset saknade kompetensen

Det gick inte lång tid på sjukhuset innan de blivande föräldrarnas förväntan började förvandlas till oro. De upplevde att personalen agerade både oengagerat och osäkert. De kände sig mer i vägen än omhändertagna.

– Samtidigt så var det här vårt första barn och vi tänkte att det kanske är så här det ska vara. Vi fokuserade på att vi snart skulle få träffa Maja, säger Mari.

Ivos granskning skulle senare visa att Maris förlossning aldrig borde ha genomförts på Mölndals BB – de hade inte rätt kompetens för att hantera riskförlossningar, vilket en förlossning i vecka 42+0 klassas som. Granskningen visade också att läkarna redan från början kunde se att allt inte stod rätt till med lilla Maja.

Ivo skriver:

"Erfarenhet att handlägga komplicerade förlossningar är för många av dessa läkare begränsad (...) Det är inte förenligt med god och säker vård att oerfarna specialister i stort sett lämnas ensamma med att handlägga riskförlossningar. Kontakt med bakjouren borde ha tagits såväl före igångsättningen som under förlossningsförloppet, speciellt som övervakningen redan vid starten visade ett patologiskt mönster".

Urakut kejsarsnitt

Övervakningen indikerade alltså att något var fel – ändå togs beslut om att pausa hela förlossningen över natten.

Och dagen därpå började mardrömmen på allvar.

Mari insjuknade redan under förmiddagen. Hon kräktes och led av en feber som bara steg. Ändå dröjde det till sent på kvällen, när pappa Michael slog larm om att Majas puls var mycket svag, som det togs beslut om ett så kallat urakut kejsarsnitt – ett ingrepp där mamman omedelbart sövs och barnet snittas ut.

– Vi kunde verkligen känna osäkerheten hos all personal, säger Mari.

Lilla Maja var livlös när hon föddes, men återupplivades. Hon led av svår syrebrist och blodförgiftning. Hon fördes akut till Östra sjukhuset – i Mölndal saknades kompetensen att intensivvårda henne.

Somnade in

Mari berättar att föräldrarna fick vänta i fyra timmar på en ambulans som kunde ta dem till deras dotter. Mari var själv mycket illa däran, hon hade drabbats av samma blodförgiftning som Maja. Under den långa väntan hade de ingen aning hur det var med deras nyfödda dotter.

– Då hade vi inte fått något svar på om Maja levde eller inte. Det var katastrofalt.

Maja levde. Men hennes organ och hjärna hade skadats svårt – och läkarnas råd var att avbryta de livsuppehållande åtgärderna.

Sahlgrenskas chefsläkare Görel Nergelius säger att sjukhuset ser allvarligt på händelsen.
Foto: Anders Ylander

– Vi hade varit väldigt tydliga med att vi ville ha raka besked. Skulle det gå eller skulle de inte gå. Läkarnas svar var att det inte skulle gå, berättar Mari.

Klockan 01.15 den 28 maj 2015 somnade Maja in. Maris minnen från händelsen är vaga:

– Jag var ju fullproppad med mediciner. Vi höll ett akut dop och jag kan återberätta det som jag sett på bilder. Jag minns att hon låg på en kylbädd för att hennes organ skulle bevaras så mycket som möjligt, jag minns att den fylldes och tömdes på kyla. Jag vet inte varför jag minns just det.

Ivo: "Allvarlig vårdskada"

Föräldrarnas frågor efter den tragiska händelsen var, och är fortfarande, många:

– Hur kan detta ske när både mamma och barn varit fullt friska i nio månader utan några anmärkningar från någon barnmorskekontroll? Hur kan det resultera i att ett barn avlider och mamman får kämpa mot en svår blodinfektion?

Mari och Michael har anmält händelsen till Ivo – och i deras beslut riktas skarp kritik mot Mölndals BB.

"I det aktuella fallet resulterade bristande samverkan mellan olika yrkeskategorier och dålig följsamhet till gällande rutiner att en allvarlig vårdskada uppstod, som senare medförde att ett nyfött barn avled".

Men inga enskilda personer hålls ansvariga, vilket Mari är kritisk till:

– Det Ivo främst kritiserar är den bristande kommunikationen. Om man inte kan kommunicera, varför jobbar man då med människor?

Chefläkaren beklagar

Sahlgrenskas chefläkare Görel Nergelius säger att man beklagar det inträffade och att sjukhuset har vidtagit åtgärder för att försöka säkerställa att något liknande aldrig inträffar igen.

– Vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på den här händelsen med denna tragiska utgång. Vi gjorde en Lex Maria-anmälan för denna händelsen tidigare. Efter den fick vi ett besked från Ivo som sa att den internutredning vi har gjort och de åtgärder som vi vidtagit var adekvata.

Mari Olausson tycker dock att konsekvenserna för sjukvården bör vara betydligt hårdare än kritik på ett papper.

– Det känns som att sjukvården är en alldeles för skyddad verksamhet. Det känns lite för simpelt att man kan kommunicera så dåligt att det leder till ett barns död, säger hon.


Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.