Fallen där Inspektionen för vård och omsorg slår fast att vårdfel begåtts har mer än tredubblats i Västra Götaland sedan år 2013. Även antalet Lex Maria-anmälningar har konsekvent ökat år för år sedan dess – och Västra Götaland är långt ifrån det enda län i Sverige som har den här typen av problematik. Det larmas om ohållbara arbetsförhållanden för sjukhuspersonalen på flera håll i landet.
En person som har anmält sin vård, eller brist på vård, till patientnämnden är Christina Pellou, 17. Hon försökte få hjälp av Lerums vårdcentral i flera månader – men nekades. När hon till slut vände sig till en annan vårdgivare så visade sig att hon hade cancer som hunnit sprida sig i kroppen.
Björn Widell, vårdcentralchef för Lerums vårdcentral, medger att det finns problem med tillgängligheten.
– Men att primärvården har problem med sin tillgänglighet är ett generellt problem och ingenting som är begränsat till Lerums vårdcentral, säger han.
Ordnar manifestation
Det är inga nyheter för dem som arbetar inom sjukvården. Sjuksköterskor och andra inom vården har länge larmat om den ansträngda arbetssituationen.
– Vi har larmat om detta under så lång tid nu, men det har blivit sämre. Det går inte att vänta längre, det behövs åtgärder nu, säger sjuksköterskan Ingrid Broms.
Hon är huvudarrangör för manifestationen "En annan vård är möjlig" i Göteborg den 4 september. Den vänder sig till politiker och beslutsfattare med krav på en trygg och säker vård för alla och rimliga arbetsvillkor för personalen.
– Det är patienterna som blir lidande här. Därför är det ju så viktigt att inte bara vårdpersonal, utan även patienter och anhöriga, är med och sätter ned foten på söndag.
"Patienter råkar illa ut"
Enligt Ingrid Broms går problemen genom hela vårdapparaten.
– Min erfarenhet är främst från slutenvården, men allt hänger ihop. Färre vårdplatser på sjukhuset innebär ju ökad belastning på vårdcentralerna som redan går på knäna, säger hon och fortsätter:
– I dag saknas ett helhetsperspektiv som följer patienten genom hela vårdkedjan. På grund av det råkar många patienter illa ut.
Ingrid Broms lyfter fram två faktorer som de mest kritiska.
– Personalbristen är det mest akuta, och den direkt konsekvens av det är antalet vårdplatser. Det är symptom på en organisation som inte fungerar.
Marina Olsson är personaldirektör för Västra Götalandsregionen. Hon påpekar att VG-regionen har 53 000 anställda och att det ser olika ut på olika håll.
Personaldirektören: "Ett problem"
– När regionen är så stor så måste egentligen verksamheterna svara för sig själva för att bilden ska bli rättvis, säger hon och fortsätter:
– Men det stämmer att det finns platser där man stängt ned vårdplatser för att vi inte kan bemanna verksamheten med rätt kompetens. Och det är klart att det är ett problem om det finns sängplatser som vi inte kan ha öppna.
Enligt Marina Olsson arbetar man hårt för att förbättra situationen för personalen.
– Många medarbetare beskriver ju att det är en situation där man har det ansträngt på jobbet, att man känner att man inte räcker till. Vi har ju arbetstider, nätter och helger, som många kan uppleva som tuffa. Samtidigt är det absolut nödvändigt eftersom patienterna behöver vård även då. Sedan pratar jag ju även med personal som tycker att de har det bästa jobbet i världen.