Jenny, 26, blev utskriven från den psykiatriska kliniken 45 minuter efter att hon försökt ta sitt eget liv. "Jag kände bara att jag blev sämre".. Foto: Lennart Rehnman Foto: Lennart RehnmanJenny, 26, blev utskriven från den psykiatriska kliniken 45 minuter efter att hon försökt ta sitt eget liv. "Jag kände bara att jag blev sämre".. Foto: Lennart Rehnman Foto: Lennart Rehnman
Jenny, 26, blev utskriven från den psykiatriska kliniken 45 minuter efter att hon försökt ta sitt eget liv. "Jag kände bara att jag blev sämre".. Foto: Lennart Rehnman Foto: Lennart Rehnman
NÄL i Trollhättan. Foto: Lennart RehnmanNÄL i Trollhättan. Foto: Lennart Rehnman
NÄL i Trollhättan. Foto: Lennart Rehnman

Jenny slängdes ut efter självmordsförsök

Publicerad

TROLLHÄTTAN. Jenny, 26, hade självmordstankar och vårdades på en psykiatrisk klinik. När hon försökte ta sitt liv blev hon tvångsutskriven. Då hade det gått 45 minuter sedan självmordförsöket.

– Det fanns ingen hjälp, personalen brydde sig inte ett skit om oss, säger hon.

Jenny tampades med stora psykiska problem och sökte hjälp hos vuxenpsykiatrin på Näl i Trollhättan.

– Jag bad läkaren att hålla mig inlåst för jag var rädd för mig själv. Jag skulle inte be om det om jag inte var tvungen. Jag var där av en anledning, för att jag var sjuk, inte för att det var kul, berättar hon.

Men tiden på avdelningen blev inte vad hon hade väntat sig. Under knappt tre veckor försökte hon ta sitt liv flera gånger. Hon berättar att hon inte fick det stöd hon behövde.

Vid ett tillfälle hade hon fått ett besked som gjorde henne väldigt ledsen.

– Jag grät som en idiot, jag behövde någon att prata med. De sa att jag fick vänta, men jag bad att få prata med någon direkt - jag ville göra mig själv illa. Jag kände bara att nu orkar jag inte mer. Men ingen brydde sig, säger Jenny.

Räddades av patient

Räddningen blev en annan patient.

Den kvällen på avdelningen beskriver hon som fruktansvärd. Hon var helt inställd på att ta sitt eget liv. Då larmade återigen rumskamraten personalen. När personalen kom fick de rädda livet på henne.

Direkt efteråt sa läkaren att hon skulle tvångsutskrivas. Anledningen - hon hade skrivit på ett papper där hon lovade att inte skada sig själv, men nu hade hon brutit mot kontraktet.

– För 45 minuter sedan hade jag försökt ta livet av mig. De lade ju in mig för att jag hade självmordstankar, hur kan man då skriva på ett kontrakt?

"Fanns ingen hjälp"

Jenny är kritisk till den vård man får som patient på vuxenpsykiatrin på Näl.

– Det fanns ingen hjälp. Det kändes som att de bara satt på sina kontor och skrattade, läste tidningen och åt pizza.

Hon anser att hon fick mer hjälp av de andra patienterna än av personalen. Hon ger en stor eloge till tre personer som hon tycker behandlade henne jättebra, men resten är hon väldigt besviken på.

– Vi patienter hjälpte varandra där inne, annars hade det aldrig gått.

Kent Storm, verksamhetschef för NU-sjukvårdens slutna psykiatriska vård för vuxna, har inte hört talas om det specifika fallet men säger såhär till GT:

– Som du framställer det så låter det oerhört drastiskt och väldigt konstigt, säger han och fortsätter:

– Men jag kan garantera att när det är väldigt självmordsnära patienter, så pratar vi ofta om djupa depressioner, som gör en sådan här handling som att försöka hänga sig. Då är det naturliga steget att man kopplar på extra personalresurser.

Det har gått cirka sju månader sedan händelsen. Jenny tampas fortfarande med psykiska problem.

– Jag mår fortfarande skit, men jag jobbar med det. Att ligga inne gör det bara värre. Jag kommer aldrig att lägga in mig igen.

"Vill att folk ska veta"

Jenny vill berätta sin historia för att uppmärksamma bristerna i vuxenpsykiatrin.

– Jag vill att folk ska veta om det här, och att det inte ska hända andra säger hon.

Även hennes mamma, Cecilia, tycker det är bra att Jennys historia kommer ut. Hon har varit med och stöttat Jenny hela vägen och har själv besökt henne inne på kliniken.

– De behöver få sig en stor knäpp på näsan hela psykvården. Det här behöver komma fram, säger hon och fotsätter:

– Jag har varit väldigt upprörd.

Jenny har anmält händelsen till inspektionen för vård och omsorg, men fick nyligen beskedet att de lagt ner utredningen.

Linnéa Borgert
Linnéa Borgert

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER