Harriet fick en stroke – övergavs av ambulans

Harriet Johansson, 79, drabbades av en stroke – men ambulanspersonalen valde att inte köra henne till sjukhus.
Foto: Robin Aron
Efter stroken har livet blivit mycket svårare för Harriet, bland annat är hon avdomnad och har stickningar längs hela kroppens vänstersida.
Foto: Robin Aron
Harriet tar del av Ivo:s beslut, där kritik riktas mot vårdgivaren för hur Harriets nödsituation hanterades.
Foto: Robin Aron

Harriet Johansson, 79, drabbades av en stroke – men ambulanspersonalen lämnade kvar henne i hemmet.

I stället fick Harriets dotter köra henne till akuten.

– Varje minut är livsviktig i en sådan situation, jag är säker på att skadorna hade blivit mindre om ambulansen tagit med henne direkt, säger dottern Suzanne Ljungberg.

Harriet Johansson från Billdal hade lagt sig i sängen för att läsa när hon plötsligt tappade boken på golvet.

– Jag minns att jag böjde mig ned för att plocka upp den, sedan hörde min man bara en hög duns, berättar Harriet.

Hon hade ramlat ur sängen. Maken Stig misstänkte direkt en stroke och ringde dottern Suzanne som bor i närheten. Harriet berättar:

– Sedan blev det dimmigt. Jag minns att jag hörde Suzanne prata med ambulanspersonalen. Hon sa "nu får ni skynda er för mamma försvinner".

Vården fördröjdes en timme

Ambulanspersonalen undersökte Harriet i hemmet och föreslog sedan att hon skulle följa med till Sahlgrenska.

– De sa att det skulle vara mycket folk där och lång väntan. Då sa jag att jag inte hade lust att följa med, jag har stått där längs en vägg förr och det var inte trevligt, berättar Harriet.

Enligt familjen ska ambulanspersonalen då ha packat ihop sina saker och föreslagit att Harriet skulle uppsöka vårdcentralen följande dag, innan de åkte därifrån. De sa att Harriet drabbats av en tia.

– De är utbildade och borde veta att även en tia måste undersökas omgående. I stället fick jag åka i väg med henne till sjukhus – det fördröjde hennes vård med en hel timme, berättar Suzanne.

"Jag tappar minnet"

Väl på plats på Sahlgrenska så konstaterades det att Harriet hade drabbats av en stroke.

– Den tiden jag gick miste kan vara orsaken till att hela min vänstersida slagits ut. Jag kan inte skala potatis, jag kan inte skära bröd – jag är ju vänsterhänt mitt i allt elände, säger Harriet.

Hon berättar att hon var både pigg och stark innan stroken, men efteråt kan hon varken cykla eller köra bil. Och hon behöver rullator för att kunna rasta sin hund.

– Och jag tappar minnet, jag kommer inte ihåg nånting. Jag vågar ju knappt tänka på hur det hade blivit om jag hade lytt ambulansmännens order och åkt till vårdcentralen dagen därpå i stället. Då hade jag nog varit utslagen.

Kritik från Ivo

Inspektionen för vård och omsorg riktar nu skarp kritik efter händelsen.

"Enligt IVO:s bedömning var patientens tillstånd sådant att det var nödvändigt med en mer kvalificerad medicinsk bedömning än vad som kan utföras i bostaden av två sjuksköterskor. Det tillstånd som patienten drabbats av ska enligt praxis bedömas av läkare inom 24 timmar", skriver Ivo i still beslut.

I sitt yttrande till Ivo skriver ambulanspersonalen att det gjordes en EKG-registrering och att patienten inte ville följa med till sjukhus – men att man poängterade vikten av att träffa en läkare. Inget av detta framgick dock i patientjournalen.

– Jag hoppas varje kväll när jag går och lägger mig att jag ska vakna nästa dag och må bra igen, men jag blir nog aldrig av med det här. Huvudsaken nu är att det inte drabbar någon annan, säger Harriet Johansson.

GT har sökt Ambulans och Prehospital Akutsjukvård vid Sahlgrenska för en kommentar.

Tia och stroke

TIA - Transitorisk Ischemisk Attack - är en snabbt övergående tillfällig syrebrist i något av hjärnans blodkärl.

TIA orsakas av en liten propp som löses upp efter en kort tid. Symtomen går oftast tillbaka snabbt, inom några minuter eller timmar, men det kan även ta upp till 24 timmar.

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. Stroke är en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar och död i Sverige.

I Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för strokesjukvård har både stroke och TIA högsta prioritet. Det vill säga akut utredning och behandling av strokeläkare på sjukhus.

Källa: Strokeförbundet