Hans tvingas vänta - så växer tumören

Bild tagen 17 novemberTUMÖR I ANSIKTET Hans Samuelsson, 78, upptäckte ett utslag i ansiktet som visade sig vara en lågrisktumör i september. Tre månader senare väntar han fortfarande på operation. Den här bilden är tagen 17 november.
4 december
Bild tagen 26 decemberTUMÖR VÄXER Hans Samuelssons tumör i ansiktet växer. Nu är han rädd att den ska komma närmare ögat vilket skulle kunna påverka synen på vänsterögat.
HÖR AV ER!" På Sahlgrenska, där Hans Samuelsson fått en operationstid efter nyår, vill man att patienter med förvärrade symtom ska höra av sig för ny bedömning
Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. Utslaget i ansiktet visade sig vara en tumör.

Trots det har Hans Samuelsson, 78, väntat i tre månader på en operation – och tumören fortsätter att växa.

Nu är han rädd för att hans enda friska öga ska skadas.

– Det känns skitdåligt. Folk vänder sig om och tittar snett på mig, säger Hans Samuelsson.

I slutet av september upptäckte Hans Samuelsson, 78, ett hudutslag i ansiktet. Han insåg snabbt att det inte var ett vanligt utslag eftersom det började växa. Därför sökte han hjälp på sin vårdcentral Carlanderska i Johanneberg.

Efter att ha bollats mellan olika vårdcentraler i Göteborg fick han till slut komma till Frölunda specialistsjukhus i november – två månader efter Hans Samuelsson upptäckt utslaget i ansiktet.

Då hade utslaget växt ytterligare och det sattes en diagnos. Utväxten var keratoakantom vilket är en lågrisktumör.

– Jag sa till läkaren att "skynda på det här nu" och han höll med. Jag har läst att det här är ett enklare ingrepp som de försöker göra omgående, säger Hans Samuelsson.

"Folk tittar snett"

En remiss skickades till Sahlgrenskas plastikkirurgiavdelning och efter ett återbud fick han komma dit 12:e december.

– De behövde bara kolla på utslaget i en minut för att konstatera att jag behövde opereras omgående. Men trots fick jag beskedet att jag skulle opereras först nästa år på grund av personalbrist, säger Hans Samuelsson.

Hur påverkar det din vardag?

– Folk tittar snett på mig. Även om det är ingenting jag bryr mig om vänder sig barn om när jag går in på en restaurang.

Rädd att förlora synen

Men framför allt är han rädd för att förlora synen. Eftersom tumören i ansiktet fortsätter att växa kommer den allt närmare vänsterögat. Han har ett medfött synfel på det andra vilket ställer operationen 8:e januari på sin spets.

– Eftersom marginalen mellan ögat och tumören är så kort är jag rädd att det ska bli problem. Det känns skitdåligt! säger Hans Samuelsson.

Hans dotter Suzanne Samuelsson har skrivit ett blogginlägg om hur hennes pappa har fått väntat på operation. Ett inlägg som har spridits tiotusentals gånger i sociala medier och väckt kraftiga reaktioner.

På Sahlgrenska Universitetssjukhus kan de inte kommentera enskilda patienters ärenden, men uppmanar till att patienter ska höra av sig om deras besvär förvärras.

– Förvärras symtomen vill vi att de höra av sig till sin läkare som de fått tid hos och berätta om förändringar. Finns det ingen möjlighet till det är patienten välkommen till Sahlgrenskas akutmottagning för en ny bedömning, säger Stefan Sarajärvi, presstalesperson på Sahlgrenska via sjukhusets chefsläkare.

Är låg personalbemanning en anledning till att operation dröjer?

– Vi drar ner på planerad behandling under jul och nyår, alltså allt som inte är akut. Känner patienten någon förändring kan vi omvärdera den bedömning vi gjort från början.