Frun bytte syrgastub – och räddade Rolfs liv

"Skandalöst". Rolf Johansson är hemma igen i Västra Frölunda efter vistelsen på Sahlgrenska sjukhuset. "Det är skandalöst", säger han om behandlingen han fick på akuten.
Foto: Anna Svanberg

GÖTEBORG. Rolf Johansson, 78, är svårt lungsjuk i kol och måste få syrgas dygnet runt.

På akuten på Sahlgrenska sjukhuset nonchalerades hans behov.

Rolfs fru Ulla-Karin tvingades rycka in och byta syrgastuber - så att han kunde andas.

- Ingen brydde sig om mig. Det var hemskt, säger Rolf Johansson.

Rolf Johansson är tillbaka i lägenheten i Västra Frölunda efter vistelsen på Sahlgrenska sjukhuset. I hans näsa sitter slangar som ger honom syrgas - annars kan han inte andas. En maskin med tuber brummar bredvid sängen. Rolf är svårt sjuk i kol vilket gör att han inte kan lämna sängen.

Vid niotiden på morgonen den 14 augusti tvingades Rolf åka in till akuten på Sahlgrenska sjukhuset. Hans insulin- och blodtrycksvärde var illa.

- Jag ville finnas vid Rolfs sida. Jag hade tur och lyckades få ledigt från jobbet, berättar hans fru Ulla-Karin Johansson, 61.

"Ingen kontrollerade"

I väntan på att röntgas hamnade Rolf på en brits ute i korridoren på akuten. Med sig fick han en portabel syrgastub på två liter.

- Ingen i personalen kontrollerade syrgasen. När den började ta slut efter en timme sa jag till. Då fick jag bara svaret "vi kommer snart". Men han behövde ju ny tub genast, berättar Ulla-Karin Johansson.

Det slutade med att Ulla-Karin själv sprang bort till akutintaget, hämtade en ny syrgastub och bytte den gamla.

"Det var hemskt"

Nästa timme tvingades hon göra samma sak igen.

- Det var hemskt. Ingen brydde sig om mig. Om inte Ulla hade varit med hade det nog gått åt helskotta, viskar Rolf Johansson.

Hans röst är svag men klar.

När det blivit eftermiddag sprang Ulla-Karin för sjunde gången bort till akutintaget för att hämta mer syrgas. Hon menar att personalen på akuten nonchalerade hennes man.

- Jag sa till flera gånger att Rolf behövde tillsyn men jag fick inget gehör. Vårdpersonal gick förbi flera gånger när tuben höll på att ta slut, utan att göra något, berättar hon.

Fick springa till apoteket

Ulla-Karin bad också att Rolf skulle få näringsdryck, efter att han inte hade fått mat eller näring på hela dagen.

- Men det fick han inte heller. Jag såg till att han hade syrgas så att han klarade sig en stund. Sedan fick jag själv springa bort till apoteket och köpa.

Först vid niotiden på kvällen fick Rolf en plats inne på en avdelning.

Ulla-Karin är arg och besviken över hur hennes man behandlades på akuten. Hon har nu skrivit brev till sjukhuset och till socialstyrelsen där hon beskriver sitt missnöje.

- Det var fruktansvärt slarvigt av Sahlgrenska. Jag har ju ingen vårdutbildning, men fick göra personalens jobb. Och tänk om jag inte hade varit med. Då hade det gått åt pipsvängen, utbrister hon.

- Det är skandalöst. Jag fick ett sorgligt dåligt bemötande. Jag vill aldrig uppleva en sådan dag igen, säger Rolf Johansson.

Lungsjukdomen kol orsakas primärt av rökning

Sjukdomen kol innebär att lungorna har skadats så att luftrören blivit trånga. Det gör det svårt att ta upp syre. Man kan få svårare att andas, känna sig trött och orka mindre.

Sjukdomen orsakas framför allt av tobaksrökning och utvecklas långsamt under flera år. I början kan man ha ganska lindriga besvär, men om man fortsätter röka och sjukdomen blir värre kan det bli svårt att klara av enkla vardagssysslor.

Det är ovanligt att man får sjukdomen innan man har fyllt 40 år. Om man har svår kol kan man behöva behandlas med syrgas.

Källa: 1177.se