Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fick vänta två dygn – hade hjärnblödning

Evelina och mamma Annelie på sjukhuset.
Foto: Privat
Evelina drabbades av en hjärnblödning - sjukhuset trodde att det var ett migränanfall.
Foto: Privat
Evelina tillsammans med pappa Mikael.
Foto: Privat
Evelina fick genomgå flera akutoperationer till följd av hjärnblödningen.
Foto: Privat
Läkarna var tvungna att avlägsna en del av Evelinas skallben efter hjärnblödningen och den infektion som följde.
Foto: Privat
Annelie och Mikael Ingemarsson är glada över att deras dotter lever.
Foto: Privat
1 / 7

Evelina Ingemarsson, 12 år, kom in till akuten med svår huvudvärk.

Först efter att ha väntat i över två dygn tog en läkare beslut om röntgen – då visade det sig att Evelina hade drabbats av en hjärnblödning.

– Jag hade så ont att jag ville dö. Jag vill inte att någon annan ska behöva vara med om samma sak som jag gått igenom, säger Evelina.

IVO riktar nu svidande kritik mot Skaraborgs sjukhus Skövde.

Den 6 januari 2015 kom Evelina Ingemarsson, då 11 år, in till akuten på Skaraborgs sjukhus Skövde. Det efter att hon hade haft svår huvudvärk och spytt i ett helt dygn.

Föräldrarna Annelie och Mikael Ingemarsson insisterade på att Evelina skulle undersökas genom röntgen. Evelina hade förvisso tidigare lidit av barnmigrän, men det här var något annat, menade de.

Behandlade Evelina med dropp

Sjukhuset valde i stället att behandla hennes smärtor med dropp och morfin.

– De skrev in henne men bedömde det som ett migränanfall. Vi påpekade hela tiden att symptomen inte liknande barnmigrän, som brukar gå över efter några timmar, men personalen sade bara att "ni måste lita på oss", säger mamma Annelie.

Evelina fick genomgå flera akutoperationer till följd av hjärnblödningen.
Foto: Privat

Evelina fick vänta i över två dygn innan sjukhuset genomförde en radiologisk undersökning, det vill säga röntgen. Det efter att en läkare, som tidigare inte talat med familjen, fick höra talas om Evelinas smärtor.

Fick en hjärnblödning

Det visade sig att hon hade fått en hjärnblödning.

– Hela världen rasade samman. Det kändes som att vi bara tittat på när hon höll på att tyna bort. Det var fruktansvärt, säger Annelie.

Evelina skickades direkt till Sahlgrenska sjukhuset där hon flera gånger blev akutopererad. I samband med att hon behandlades för infektionen avlägsnades även en del av skallbenet. Senare överfördes hon till Drottning Silvias barnsjukhus och efter det följde flera månader med antibiotikakurer.

I dag mår Evelina efter omständigheterna bra.

Vad tänker ni om det som skett?

– Hade läkaren inte jobbat den dagen hade Evelina inte klarat sig. Om det bara hade gått två dagar till utan röntgen så vet jag att hon inte hade överlevt. Hon hade en extremt stor hjärnblödning, säger Annelie Ingemarsson.

Evelina tillsammans med pappa Mikael.
Foto: Privat

Evelina berättar själv om sjukhustiden:

– Jag kommer ihåg att mamma och pappa var väldigt ledsna. Jag tänkte inte på mig själv utan på alla andra, säger hon och fortsätter:

– Hjärnblödningen var en chock. Man förstod inte riktigt vad som hade hänt.

IVO kritiska

Familjen anmälde händelsen till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) - som nu har kommit med sitt beslut.

Där riktar de svidande kritik mot Skaraborgs sjukhus Skövdes hantering av Evelina:

"Avsaknad av smärtanalys under vårdtiden och inget försök till diagnostik under två dygn trots att patienten successivt försämrades är inte i överensstämmelse med omsorgsfull hälso- och sjukvård."

IVO skriver vidare att behandlingen inte uppfyllt alla delar av kravet på god och säker vård. Samt att sjukhuset inte utrett händelsen, och uppfyller därmed inte IVO:s krav på att utreda händelser som inneburit en vårdskada.

Familjen fortfarande skakad

Trots att det i dag passerat över ett år sedan händelsen inträffade, är familjen fortfarande skakad och upprörd över det inträffade.

Annelie och Mikael Ingemarsson är glada över att deras dotter lever.
Foto: Privat

– Vi kommer att få leva med det här för resten av våra liv. Vi är glada att Evelina blivit så pass bra som hon blivit. Ingen ska behöva genomgå något sådant här, säger Annelie Ingemarsson.

Sjukhuset ska däremot mena, enligt ett tidigare yttrande som IVO refererar till, att "handläggandet inte bedömts orsaka vårdskada och har inte handlagts i avvikelsesystemet."

GT har utan framgång sökt sjukhusets kommunikationschef för en kommentar.


Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​