Carlo fick ingen hjälp – tvingades amputera

Carlo, 74, fick höra att han hade ett blåmärke på hälen när han egentligen hade en livshotande infektion. "Jag fick hem en remiss tre dagar efter att de amputerade bort benet, det kändes tungt", säger han.
Foto: Anna Svanberg

GÖTEBORG. Läkaren sa att det var ett ilsket blåmärke - i själva verket var det kallbrand.

Carlo Christensen, 74, sökte akut hjälp sex gånger på Kärra vårdcentral, men blev aldrig remitterad. Till slut tvingas han åka in till Sahlgrenskas akutmottagning på eget initiativ. Två dagar senare amputerades hans vänstra ben.

- De ligger till skuld för att jag inte har något ben i dag. De borde ha gett mig en remiss direkt, säger han.

Det började i juli i år med en liten mörk fläck i en femkronas storlek. På Kärra vårdcentral visste inte läkaren var det var men skrev ändå ut en penicillinkur. Den hjälpte inte och Carlo Christensen sökte vård igen.

Nu fick han beskedet att fläcken var ett blåmärke som skulle gå över om två månader - han litade på läkaren och åkte hem.

Carlo tyckte att det var konstigt att han hade ett blåmärke eftersom han har så dålig cirkulation i benen, då han har suttit i rullstol i fem år.

"Man litar på sin läkare"

Men "blåmärket" gick aldrig över. Det utvecklades till flera sår och blåsor som blev allt värre och började lukta illa. Han fick även hög feber. Men trots ytterligare fyra besök på vårdcentralen kunde ingen säga vad såren berodde på, och Carlo blev hemskickad - gång på gång.

Han känner sig sviken av vårdcentralen och sin läkare.

- Det är klart man litar på sin läkare som man har haft i 40 år.

Remiss tre dagar efter

När Carlo kom till Sahlgrenska tog man ett blodprov som visade att han hade en kraftig infektion i kroppen. Ytterligare prover visade att det var kallbrand.

Han fick genast beskedet att man måste amputera det vänstra benet - annars skulle han mista sitt liv.

Strax efter amputationen kom det som Carlo hade väntat på i två månader.

- Jag fick hem en remiss tre dagar efter att de amputerade bort benet, det kändes tungt. Det säger ju också en hel del, säger han.

Framtiden osäker

I dag sitter Carlo i en rullstol på Sahlgrenska - med ett ben. Nu väntar han på besked om han får behålla sitt andra.

Han berättar att det har varit svårt att leva med ett ben men att det känns ännu värre nu då han riskerar att bli av med sitt högra. Såren har blivit värre.

- Om jag förlorar det andra benet, då blir det svårt för mig. Jag förstår inte alls hur det ska gå, säger han och tårarna kommer tillbaka.

FAKTA

Carlo Christensen, 74, har valt att anmäla vårdcentralens bemötande till inspektionen för vård och omsorg.

"Den nonchalanta och minst sagt mycket bristfälliga vård jag fick vid vårdcentralen i Hisings Kärra, är inte värdig vårt land eller någon enda medborgare", skriver han i anmälan.

Annika Boij, vårdcentralschef för Kärra vårdcentral, vill inte uttala sig kring fallet.

- Man får läsa i journaler och titta på vad som hänt, det är ingenting som jag kan kommentera rakt av utan att veta bakgrunden, säger hon.

Nu när du hör historien, borde han ha fått en remiss tidigare?

- Jag kan inte uttala mig om det eftersom jag inte vet hur man har gått till väga.