Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alingsås tidning har stoppat utgivningen

I 154 år har Alingsås tidning kommit ut. På torsdag blir det inte av.
Foto: LEOTRIM JUSUFI
Onsdagens nummer av Lerums tidning trycktes som vanligt, men distributionsbolaget VTD hämtade inte tidningen från tryckeriet.
Foto: Skärmdump

I 154 år har Alingsås tidning kommit ut. 

På torsdag blir det inte av.

Det meddelar företagsledningen genom redaktionschef Urban Kärvling för GT. 

Redan under onsdagen stod det klart att systertidningen i den krisande koncernen, Lerums tidning, inte kunde delas ut till läsarna på grund av det ekonomiska läget.

– Det är en sorgens dag, att inte kunna komma ut med en tidning, säger Marcus Löfström, ordförande i journalistklubben på Alingsås tidning.

Krisen i tidningskoncernen bakom bland annat Alingsås tidning fortsätter. Under onsdagen kunde inte Lerums tidning delas ut till 20 000 hushåll i kommunen. 

Detta efter att distributionsbolaget VTD inte hämtat upp tidningen från tryckeriet som vanligt.

”Tidningen har tryckts och har under dagen körts ut till ett antal platser i kommunen där Lerumsborna kan hämta tidningen”, skriver Per Anger, platschef på Lerums tidning, i ett mejl.

Nu meddelar även Alingsås tidning att deras utgivning av papperstidningen avstannar – i vart fall temporärt. Detta efter 154 års utgivning. 

Bakgrunden ska vara en skuld till distributionsbolaget VTD som vägrat fullfölja sitt uppdrag.

Tisdagens upplaga av Alingsås tidning.
Foto: Daniel Olsson

Enligt Alingsås tidnings företagsledning stoppas utgivningen efter beslut från just distributionsbolaget VTD. 

”Alingsås Tidning delas inte ut i morgon torsdag. Beslutet att stoppa distributionen har fattats [av] VTD:s och Stampens VD Johan Hansson. Vi hänvisar vidare frågor till honom”, skriver företagsledningen till GT.

Däremot kommer tidningen vara tillgänglig som e-tidning, enligt ledningen.

Alingsås tidning själva skriver att anledningen ”till att tidningen inte kommer ut som planerat är att distributionsbolaget VTD beslutat att inte dela ut den, på grund av krav på förskottsbetalning.”

”Vår absoluta ambition och förhoppning är att tidningen åter ges ut igen som vanligt så snart som möjligt”, skriver Alingsås tidning vidare.

Johan Hansson, vd på VTD, slår tillbaka uppgifterna.

– Det stämmer inte att vi haft krav på förskottsbetalning, men däremot har vi krav på betalning av utförda tjänster, säger han.

Är det en skuld som ligger nu?

– Som jag säger, för att distribuera ska vi ha betalt.

Du vill inte alls gå in på skulder?

– Nej. Det vill jag inte göra.

”En sorgens dag”

Inte heller Härryda-Posten/Partille tidning kommer delas ut under torsdagen, enligt tidningens hemsida.

– Det är en sorgens dag, att inte kunna komma ut med en tidning. Jag kan bara svara för mig själv, men det är massa negativa känslor, säger Marcus Löfström, ordförande i journalistklubben på Alingsås tidning.

De anställda fick beskedet under ett informationsmöte på redaktionen tidigare under onsdagen.

– Det är en stor tragedi, helt enkelt, att vi är där vi är. Det är en 154 år gammal tidning som varit till stor glädje för läsarna och som varit en viktig medieröst i det här området. I en tid där ordentliga nyheter på riks- och lokalnivå är mer värdefulla än någonsin har en sådan här lokaltidning en viktig roll att spela, säger Marcus Löfström.

– Kan vi inte fortsätta spela den rollen är det väldigt beklagligt.

Vad fick ni för förklaring?

– VTD säger nej. De låter oss inte distribuera på grund av en skuld, säger Marcus Löfström.

Vad som händer med kommande tidningar är oklart, menar han.

– Just nu vet vi inte vad som händer med lördagstidningen. Mitt i allt detta försöker vi färdigställa en e-tidning till i morgon, säger Marcus Löfström.

Daniel Filipsson, M, kommunstyrelsens ordförande i Alingsås menar att Alingsås tidning fyller en viktig roll i lokalsamhället.

– Det är en viktig del av demokratin. Så man får naturligtvis betrakta det som tragiskt att det inte kan gå runt. Ur ett längre perspektiv får man hoppas att det löser sig för tidningen eller att det kan skapas förutsättningar för någon annan aktör. Lokalmedia fyller en viktig funktion ur en demokratiaspekt, säger han.

Daniel Filipsson, M, kommunstyrelsens ordförande.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Tidningen har tryckts

Det är sedan tidigare känt att ägarkoncernen bakom bland andra Alingsås tidning och Lerums tidning har ekonomiska problem. Personalen på Alingsås Tidning fick i slutet av augusti inte sin lön i tid. Enligt personalen var det för fjärde månaden i rad. 

Så sent som 2016 försattes samma koncern i rekonstruktion, men fick en ny chans att ordna upp ekonomin. 

Den senaste turen av händelsen inleddes på onsdagsmorgonen. Då kom aldrig gratisutdelade Lerums Tidning ut till hushållen som planerat.

”Vi beklagar situationen och arbetar för att åtgärda problemet”, skrev Lerums tidning på sin hemsida senare under förmiddagen. 

20 000 hushåll får vanligtvis Lerums tidning.

VTD:s vd Johan Hansson sitter även som vd i Stampen Media.

På frågan om Stampen nu vill köpa Alingsås tidning svarar han:

– Jag sitter givetvis på båda stolarna, men i den här frågan agerar jag utifrån vd på VTD.

Det var inte ett svar på frågan?

– Jag svarar på det här, utifrån distributionsfrågan. Det stämmer inte att det handlar om förskottsbetalning, men jag kan konfirmera att det handlar om betalning, säger Johan Hansson.

Familjen Michelsen har drivit Alingsås tidning i 154 år och tidningen är en av de sista helt familjeägda tidningarna i landet. Här chefredaktör och ansvarig utgivare Bengt Michelsen, 91, med fru Ninni.
Foto: LEIF R JANSSON/TT NYHETSBYRÅN

154 års utgivning

Lerums tidning trycks av V-TAB Landvetter, som uppger att de tryckt tidningen som vanligt men att distributören inte hämtat tidningarna. Tidningarna låg under onsdagseftermiddagen på Lerums Tidnings redaktion.

Det är VTD som normalt delar ut tidningen. Men om det är på grund av ekonomi eller andra skäl som bolaget inte hämtat upp tidningarna denna morgon vill de inte kommentera. 

– Jag föreslår att du ska vända dig till ägarna av Alingsås Tidning med detta. Jag säger ingenting, utan hänvisar till dem, säger Svante Larsson, regionchef på VTD.

Under onsdagseftermiddagen står det klart att även Alingsås tidning stoppar utgivningen av sin pappersutgåva efter 154 års utgivning. 

Obetalda pensionsförsäkringar

Enligt Kronofogdemyndigheten har ägarbolaget bakom Alingsås tidning, Lerums tidning, Härrydaposten och Partille tidning – Aktiebolaget William Michelsens boktryckeri – ett aktuellt skuldsaldo på strax över 80 000 kronor under tisdagen. Den största posten rör obetalda pensionsförsäkringar för anställda men också fordonsskatter och telefonräkningar.

GT söker Alingsås Tidnings vd och delägare William Michelsen.