Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lerkaos på ridklubbarna – hästarna kan bli halta

Erica Lundqvist är verksamhetschef på Göteborgs Fältrittklubb.Foto: Hanna Nordquist
Det milda och regniga vädret har gjort hagarna fulla av lera.Foto: Erica Lundqvist
Leran innebär risk för problem med hovarna och sjukdomar för hästarna.Foto: Erica Lundqvist

Den milda och regniga väderleken ställer till det för Göteborgs ridkubbar. 

Lerfyllda hagar innebär risk för att hästarna drabbas av sjukdomar.

– Jag vet många andra stall som har lera upp till knäna på hästarna, säger Erica Lundqvist, verksamhetschef på Göteborgs Fältrittklubb.

Långa perioder av regn och inga minusgrader.

Hagarna i Göteborgsområdet blir allt lerigare, något som innebär problem för flera ridklubbar, vilket SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.

På Göteborgs Fältrittklubb har man fått lägga mycket pengar på att lägga grus och skyffla undan leran för att hästarna ska kunna vistas på markerna.

 – Jag tror framför allt att det är värre för andra stall. Vi har ju ändå berg och grus under våra hagar. Men jag vet många andra stall som har lera upp till knäna på hästarna, säger Erica Lundqvist, verksamhetschef på Göteborgs Fältrittklubb.

Lera innebär risk för att hästarna drabbas av sjukdomar och problem med hovarna.

– Får man skadade hovar kan det påverka hästen väldigt länge. Det kan till och med gå så pass långt att hästen inte blir helt återställt, säger hon. 

Hästar har blivit halta

Enligt Länsstyrelsen och Jordbruksverket måste det finnas torra partier för hästarna att stå på, berättar Erica Lundqvist.

Fortsätter det att vara milt och regnigt kommer det att bli väldigt kostsamt för klubben då hästarna måste kunna vistas ute i hagen.

Nu hoppas man på ett väderomslag för att få bukt med leran. Erica Lundqvist berättar att det finns en chans att klubben kan få hjälp av kommunen med pengar till anläggningen i och med ett nytt projekt där flera ridklubbar är involverade.

På ridklubben finns totalt 70 hästar, varav 54 är ridskolehästar. Ungefär 650 personer tar ridlektioner varje vecka. Än så länge har man kunnat hålla lektioner som vanligt.

– Vi har ju hästar som har blivit påverkade och halta av leran och fukten. Fortsätter det så kommer det att påverka.