Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lennarts matlarm från äldreboendet: ”Äcklig”

"I går var det fruktansvärd mat. Det var någon äcklig röra där de blandat ihop allt möjligt. Det gick inte att äta. Alla klagade" säger Lennart Ericson om maten som serverades på äldreboendet på tisdagen. Foto: Lennart Ericson
Lennart Ericson bor på äldreboende i Lundby på Hisingen i Göteborg. Han är upprörd över matens kvalitet: "Den är under all kritik" Foto: Privat

"En färglös, äcklig röra som smakar vedervärdigt".

Så beskriver Lennart Ericson, 68, mat som serveras på Fyrväpplingens äldreboende på Hisingen.

– Maten är under all kritik, säger Lennart, som fotograferar maten dagligen och lägger ut i sociala medier.

Lennart Ericson bor på Fyrväpplingsgatans äldreboende på Hisingen i Göteborg sedan i höstas.

I en rad inlägg i sociala medier kritiserar han maten som serveras på boendet och radar upp bild efter bild på tallrikar med till synes färglösa, torftiga rätter.

"Fruktansvärd mat"

– I går var det fruktansvärd mat. En äcklig röra där de blandat ihop allt möjlig. Den gick inte att äta. Alla klagade, berättar Lennart Ericson.

"Dagens middag, korv i ugn ? Jag höll på att spy" skriver Lennart i ett inlägg på Facebook. Foto: Lennart Ericson

Han säger att han inte är särskilt kräsen av sig, men tycker att det här är "under all kritik".

– Den är inte näringsriktig heller. Och jag som har diabetes dessutom. Jag vågar inte äta maten, säger Lennart Ericson som förklarar att han måste köpa egen mat som han har i beredskap i kylskåpet. 

Det är färdiga rätter som han värmer i micron, och de smakar bättre än maten som serveras på boendet menar han.

"Dagens middag. Seg pommes frites, kokt korv och en äcklig röra" som Lennart Ericson beskriver maten på Facebook. Foto: Lennart Ericson

Ilskan över den dåliga maten fick Lennart Ericson att bli aktiv i sociala medier.

– Personalen säger ingenting när vi klagar. Jag får inget direkt svar och det händer ingenting. Jag blev så irriterad att jag drog i gång och började twittra, säger Lennart.

"Ser inte gott ut"

Han gjorde ett inlägg om tisdagens kvällsmåltid på Twitter där han också riktade sig till Jahja Zeqiraj, S, ordförande i stadsdelsnämnden Västra Hisingen, och Daniel Bernmar, V, kommunalråd.

Zeqiraj svarar på Twitter: "Det ser inte gott ut alls. Våra äldre skall ha mat som är god".

https://twitter.com/Ardalsberget/status/973644478576758786

Det är framför allt kvällsmaten som Lennart beskriver som "vedervärdig". Men även luncherna som kommer från ett produktionskök i området får kritik:

"Ingen sallad"

– En rätt som benämns chili con carne kommer utan bönor och utan ris. Det kommer inte med någon sallad heller, bara på lördagar och söndagar. 

Lunchmåltid: Chili con carne – men Lennart efterlyser bönorna och undrar var riset är. "Någon förfärlig köttfärssås" säger han. Foto: Lennart Ericson

Lennart Ericson säger att han "varit runt" i vården en längre tid och att han har stor erfarenhet av maten på vårdinrättningar. Han konstaterar att det inte lär lätt för äldre och sjuka att klaga och protestera. 

– Det känns inget vidare att bli serverad den här maten, säger han.

 "Måste åtgärdas"

Jahja Zeqiraj säger till GT att han tar kritiken på stort allvar.

– Den här frågan hamnar högt upp på agendan nu för stadsdelen. Varje gång man får synpunkter är det ett nederlag. Det måste vi gå in direkt och åtgärda. Vi ska säkerställa att våra rutiner följs, säger han.

Zeqiraj menar att maten ska vara en källa till glädje och njutning för de äldre.

– Det blir det ju inte om man upplever att kvaliteten är undermålig, konstaterar han.

 

Potatisbullar serverade på äldreboendet. Foto: Lennart Ericson

Åsa Claesson är enhetschef för produktionsköken i stadsdelen Lundby på Hisingen. Hon ansvarar för all mat som tillagas i stadsdelens produktionskök för äldreomsorgen, och säger att hon inte känner igen sig i kritiken.

"Får jättemycket beröm"

– Vi får jättemycket beröm för maten. Avdelningarna skriver att den är toppen. Det finns två middagsalternativ att välja på varje dag till lunchen, konstaterar hon.

Åsa Claesson förklarar att äldreboendena i Lundby har olika upplägg vad gäller måltiderna. Vissa enheter har helpension, andra köper endast middagsalternativet (lunchen), som Fyrväpplingen.

– Och där köper de bara de varma rätterna. Sallad och råkost gör man själv på plats och på helgerna kommer grönsakerna från produktionsköket, säger hon.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Kvällsmaten lagas på plats av av personalen på Fyrväpplingsgatan.

– Den kritik vi får tar vi till oss och vi ser vad vi kan göra för att tillgodose behoven. Det är viktigt att vi lyssnar och hör vad det är för typ av mat boende vill ha, säger Victor Ankarhem, enhetschef vid Fyrväpplingsgatans äldreboende.

Begränsningar i köket

Det finns inget tillagningskök på äldreboendet, utan personalen lagar kvällsmat baserat på hel- eller halvfabrikat eftersom det inte är tillåtet att hantera rått kött. 

– Så det finns begränsningar, menar Victor Ankarhem.

Han förklarar att personalen själva ska göra sallader på vardagarna och säger att det serveras sallad minst en gång om dagen, antingen på lunchen eller på kvällen.

– Det stämmer inte. Det serveras sallad bara ibland, hävdar Lennart Ericsson.