Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lennart, 70, solade sig i glansen – sen rasade allt

Lennart Liljegren, gruppledare för SPI Välfärden i Varberg.Foto: SVT HALLAND
Varbergs kommunhus.Foto: NORA LOREK

Småpartiet SPI Välfärden fick 3 procent på valnatten och såg ut att få plats i fullmäktige och en vågmästarroll i Varbergspolitiken.

Men när onsdagsrösterna var räknade tappade partiet ynka 0,1 procentenheter – och därmed all makt.

Nu kan partiet försvinna helt.

– Man fick sola sig i glansen i tre dagar och sen åkte vi ut, konstaterar gruppledaren Lennart Liljegren.

SPI Välfärden (SPI står för Sveriges pensionärers intresseparti) var alltså snubblande nära att få två mandat i Varbergs kommunfullmäktige.

Förra mandatperioden styrdes Varberg av allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet.

Redan dagen efter valet hörde kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil, M, av sig till SPI. Detta eftersom man var beroende av dem för att kunna behålla det borgerliga styret i staden, då Miljöpartiet förlorat sina mandat.

Först inne – sen ute

SPI hade fått en vågmästarroll med sina preliminära 3 procent.

– Lotta (Ann-Charlotte Stenkil) ringde på måndagsmorgonen och sonderade terrängen, berättar Lennart Liljegren.

Men man halkade alltså ned till 2,9 procent när de sena förtidsrösterna och utlandsrösterna räknats. Och därmed går mandaten förlorade, vilket SVT Halland tidigare skrivit om. 

 

 

I stället fick Centern ett till mandat. Och den borgerliga majoriteten var räddad.

– Det var ju väldigt spännande allting på valnatten. Först åkte vi in, sen ut, sen in, sen ut, allt eftersom de räknade rösterna. På måndag och tisdag var vi inne. Men på onsdagen åkte vi ut. Men man fick som sagt tre dagar att sola sig i glansen.

Hur känns det nu?

– Det var ju tråkigt i och för sig. Men spelreglerna är ju sådana. Det är liksom ingen idé att gråta över spilld mjölk, säger Lennart Liljegren.

Som partinamnet skvallrar om är man ett sakfrågeparti, obundet från blocken, som driver äldre- och pensionärsfrågor.

Osäker framtid

Vad som händer nu är oklart. Lennart Liljegren säger att han själv inte är så pigg på att leda partiet vidare lokalt. Det är också oklart om de andra medlemmarna kommer orka fyra år utan något som helst inflytande.

På måndag väntar mötet med styrelsen, då framtiden avgörs.

– Jag vet inte hur de andra styrelsemedlemmarna ställer sig till det. Vi ska diskutera om det finns ett liv efter detta, eller om vi får dricka gravöl. Nu är jag 70 och nästa val 74 år. Jag har andra saker att hänga händerna i. Det är inte livsviktigt. Men jag ska inte sticka under stol med att det hade varit trevligt, säger Lennart Liljegren.