Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lene nekades besöka sin cancersjuka mamma

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Lene Magnusson är en av många svenskar som har haft svårt att korsa norska gränsen under pandemin.
Foto: Privat

Lene Magnusson befann sig under pandemin bara någon timme bort från sin cancersjuka mamma i Norge – men de hårda norska inresereglerna gjorde det svårt att besöka henne.

– Jag är ju norsk medborgare, så det känns som att jag blivit nekad mitt eget land, säger Lene. 

Lene Magnusson från Säffle är en av flera Västsvenskar som drabbats av Norges hårda inreseregler under pandemin. 

I februari fick hon reda på att hennes mamma insjuknat i cancer, men nekades till en början att komma in i landet – trots att Lene själv är norsk medborgare.

I stället säger Lene att hon uppmanades att be en släkting att filma om hon blev döende.

– Jag frågade norska UD vad jag skulle göra om hon blev så sjuk att hon var på väg att dö och fick då svaret: ”Har du inte en släkting som kan filma henne medan hon dör så att hon kan skicka det till dig?”. Menar du verkligen vad du säger, frågade jag, och fick svaret ja. 

UD skriver i ett mejl att de inte kan kommentera det här enskilda fallet men uppger att ”Under hela pandemin har det varit möjligt att besöka döende eller allvarligt sjuka familjemedlemmar i Norge. Det är polisen vid gränsen som avgör om villkoren för inresa till Norge är uppfyllda eller inte, och det är polisen som fattar beslutet om utvisning vid gränsen”.  

Kontaktade statsministern 

Lene delar dock inte utrikesdepartementets bild och berättar att hon i sin kamp för att få träffa sin cancersjuka mamma skrev ett långt mejl till Norges statsminister Erna Solberg.

– Jag fick svar från hennes sekreterare som beklagade situationen. Hon skickade brevet vidare till hälsoministern som kontaktade mig och sa att jag skulle uppge till UD att jag ska komma in i Norge på en särskild paragraf som tillåter anhöriga att besöka sjuka närstående. 

Efter att Lene fått svar från hälsoministern gjorde hon ett nytt försök hos norska utrikesdepartementet att få komma in i landet. Enligt Lene nekade de henne fortfarande först men efter en krånglig väg fick Lene till slut tillåtelse att åka in i landet. 

Arkivbild. Norska staten stäms till följd av inresereglerna.
Foto: Pedersen, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Lene om tuffa tiden

Lene minns tillbaka på tiden som hon inte fick träffa sin sjuka mamma som tuff.

– Min mamma led också av psykisk ohälsa och att gå från flera besök i månaden till noll gjorde att hon blev sittandes ännu mer ensam. 

Lenes mamma gick bort på midsommardagen. Bemötandet vid gränsen efter mammans död är något som Lene lyfter fram som ytterligare en påfrestning. 

– Jag har aldrig varit med om maken så otrevligt bemötande. Det har varit så mycket spydigheter och försök att neka mig att komma in i landet, även när jag dessutom varit fullvaccinerad. Också på väg till begravningen blev vi ifrågasatta, trots att man alltid har rätt korsa gränsen för en begravning – det är en mänsklig rättighet, säger Lene. 

Norska staten stäms

Lenes historia om att bli nekad att träffa sina anhöriga i Norge är något hon delar med många andra. I Facebookgruppen ”Oss med familie eller kjæreste i utlandet under covid-19, 2020/2021” har tusentals personer engagerat sig, något som Aftonbladet skrivit om tidigare.

Gruppen anser att norska staten har brutit mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och stämmer nu norska staten. 

Lene tror dock inte att de har någon chans att vinna.

– Jag är inte helt insatt i den processen, men innerst inne så vet man att staten kommer att vinna, dessvärre. 


Forskaren: ”Det är en fullt normal reaktion”