Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vildsvinen förstör allt – Lenas krav: Skjut dem

Den stora mängden ekollon fungerar som raketbränsle för vildsvinen.
Vildsvinen har bökat upp delar av golfbanan i Kode.
Foto: Privat / Privat

Kungälv Kode Golfklubb har de senaste veckorna fått oönskad påhälsning av hungriga vildsvin. 

– De kan göra stor skada på kort tid, säger golfanläggningens vd, Lena Karlsson-Ek.

Efter en vädjan på Facebook har flera jägare nu erbjudit sig att lösa problemet.

Vildsvinen breder ut sig allt mer på många håll i södra Sverige. Det märks bland annat i trafiken. Hittills i år är antalet olyckor fler med vildsvin än med älg i Västra Götaland, 415 respektive 372. Det har aldrig hänt tidigare.

Men det är inte bara på vägarna som vildsvinen ställer till oreda.

På sin hemsida skriver Jägareförbundet att ”vildsvinets aktivitet på marken och i skogen efterlämnar tydliga spår. Marken blir kraftigt bearbetad med uppslitna tuvor, uppriven växtlighet, fåror och gropar.” 

Och det är något som Kungälv Kode Golfklubb har fått känna på, vilket Kungälvs Posten tidigare rapporterat om. Lena Karlsson-Ek är klubbens vd:

– De har hållit på i två veckor ungefär. Deras betar är riktigt tuffa och kan göra stor skada på kort tid. Det går undan, säger hon.

Lena Karlsson-Ek, vd för Kungälv Kode Golfklubb.
Foto: Privat / Privat

Vädjade om hjälp

Än så länge har djuren hållit sig till gräsmattan på fairway, där de bökat upp fyra större områden. Skadorna går att åtgärda relativt lätt och utan att det medför några större kostnader, säger Karlsson-Ek, men värre blir det om de bestämmer sig för att leta mat på någon av greenerna.

– Då kan det bli riktigt dyrt. Greenerna ska hålla hög status och blir de uppbökade måste vi köpa nya mattor. Det går på tiotusentals kronor, säger vd:n.

Men man tänker inte vänta på att det ska hända. Häromveckan la Lena Karlsson-Ek ut en vädjan om hjälp på en lokal Facebook-sida, och gensvaret blev stort. Ett tiotal jägare hörde av sig och erbjöd sina tjänster, och så gott som varje tidig morgon väntar nu en jägare vid golfbanan på att vildsvinen ska visa sig.

– Det är en sugga med kultingar. Redan när de är nio, tio månader kan de få egna kultingar, så om vi inte gör något i tid kan vi snart ha en hel hord här, säger Lena Karlsson-Ek.

Kan väga 200 kilo

Än så länge har vildsvinen hållit sig undan.

– Jägaren har hört dem inne i skogen, men de har inte visat sig än. Men om de inte rör sig vidare tror jag nog att han har knäppt dem inom några dagar, säger Karlsson-Ek.

Jägareförbundet uppger att suggan är fredad för jakt så länge hon har kultingar, men att årsungar får jagas året om.

Ett fullvuxet vildsvin kan väga 200 kilo.
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Ett fullvuxet vildsvin blir omkring en meter i mankhöjd och drygt 1,5 meter långt. Suggan väger då vanligtvis över 100 kg, medan galten är tyngre och kan väga uppemot 200 kg. Det är alltså rejäla djur det rör sig om.

– De är väldigt stora och man ska ha respekt, men jag skulle inte säga att jag är rädd för dem, säger Lena Karlsson-Ek.

Ida Knabe filmade vildsvin hemma i Onsala.