Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lenas kamp för sonen: ”Det är helt horribelt”

Ludvig Bengtsson Örtendahl och Lena Örtendahl
Foto: Privat

Lena Örtendahl kämpar för att hennes son Ludvig, 14, ska få skolskjuts hela vägen hem.

Nu förväntas han gå fyra kilometer på en enkelväg där bilar kör i 70 kilometer i timmen.  

 – Det är helt horribelt. Vägen är ju livsfarlig, säger Lena.  

Ludvig Bengtsson Örtendahl från Sätila i Marks kommun går i åttonde klass och för att ta sig till skolan måste han åka buss.

Mellan hemmet och platsen där bussen plockar upp och lämnar av Ludvig är det fyra kilometer och en enkelväg utan väggren, där bilar och lastbilar kör i 70 kilometer i timmen.

Det berättar hans mamma Lena Örtendahl.

– Tänk när det är mörkt, vinter, mycket snö och en hal vägbana som bilar kör fort på. Då är det ingen rolig historia för barnen som får gå mitt i vägbanan, säger hon.


LÄS MER: Sexbarnsmamman Olivias barn nekas skolskjuts


Det går en buss på den väg som Lena beskriver som kan släppa av barnen utanför respektive hem - en resa som föräldrarna tvingas betala själva. 

Nu vill Lena att kommunen ska betala ut ersättning till ett busskort. 

Säkerheten är viktigast

Ludvig förväntas alltså att gå eller cykla mellan hemmet och bussen som ska ta honom till och från skolan, vilket är någonting som mamman Lena inte accepterar. 

– Jag själv tycker att det är obehagligt att gå på den vägen när det är mörkt, därför låter jag inte min son göra det. Jag får helt enkelt betala hans busskort, säger hon.  

SVT har tidigare under veckan kartlagt skillnaderna mellan samtliga kommuner i Västra Götaland i frågan om vilket avstånd mellan hem och skola som elever har rätt till skolskjuts. De har kommit fram till stora skillnader och Marks kommun är en av de kommunerna med längst avstånd för att beviljas skolskjuts. Men enligt Lena är avståndet inte det största problemet. 

– Egentligen har jag inte så mycket att säga till om vad gäller avståndet. Det viktiga är säkerheten. Det är helt horribelt. Vägen är ju livsfarlig, säger hon. 


LÄS MER: Autistiske Tage, 6, nekas skolskjuts


För ett år sedan gick Lena ihop med ett femtontal andra föräldrar vars barn förväntas att varje dag gå eller cykla på samma väg som Ludvig. 

– Vi gjorde flera insatser men fick inget gehör från kommunen. Nu känner vi oss helt hopplösa, säger hon. 

Kommunen delar inte bilden 

Kommunen delar inte familjens bild att den väg som Ludvig behöver gå mellan hemmet och busshållsplatsen är farlig. Kim Westerberg, handläggare vid barn- och utbildningsförvaltningen med ansvar för skolskjutsen i Marks kommun, säger:

– Vi har gjort en bedömning och kommit fram till att vägen inte är trafikfarlig. Samma bedömning har förvaltningsrätten gjort. 

När kommunen gör sådana här bedömningar tar de enligt Kim Westerberg hänsyn till hastigheten, vägens skick och hur trafikerad den är.

– Det är en asfalterad landsbygdsväg och den ska enligt vår bedömning vara säker. Speciellt för en person som går i åttan, säger Kim Westerberg.

"Vad kostar ett liv egentligen" 

Enligt Lena Örtendahl borde det vara självklart att införa en skolbuss för att barnen inte ska behöva gå på vägen och att eventuella kostnader inte borde vara ett problem. 

– Man kan ju undra vad ett liv kostar egentligen. Ska någon behöva bli ihjälkörd innan någonting händer, säger hon.