Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lena, 51, slängde av elev – hyllas för sitt agerande

Busschauffören Lena Furuskog, 51, slängde av stökiga elever. Nu hyllas hon för sitt agerande. Foto: Privat

Busschauffören Lena Furuskog har haft problem med elever som skräpar ner och smutsar ner bussen.

Tillslut tröttnade hon och nu har hon börjat släppa av de elever som vägrar lyssna.

– Man blir irriterad över att man inte kan göra sitt jobb, säger Lena Furuskog, 51.

Lena bor i Vetlanda och kör busslinje 301 som går mellan Nässjö, Eksjö och Vetlanda.

Men under hösten som gått har hon haft ett stort problem med elever som tar bussen till skolan. 

– De skräpar ner och kastar tomma burkar på bussen, de sätter upp sina leriga fötter på stolarna. Man blir så trött, säger Lena.

Lena berättar att hon alltid kör den linjen och känner igen ungdomarna. Vid flera tillfällen har hon sagt till ungdomarna att sluta – men de vägrar lyssna. 

– Jag har sagt till så många gånger men de lyssnar inte, de ignorera bara vad jag säger, säger Lena.

Slänger ut dem

Lena har nu tröttnat och berättar att problemet bara blivit värre. Flera gånger har hon fått stanna bussen för att gå och säga till ungdomarna.

– Jag blev tvungen att göra det då de inte lyssnade när jag sa till dem på högtalaren. Jag tycker det är så respektlöst både mot mig men mot andra resenärer också, säger hon och fortsätter:

– Det kan i sin tur leda till förseningar. Men samtidigt går det inte att tolerera deras beteende. Det måste göras.

I måndags valde hon att släppa av en av ungdomarna på Eksjö resecentrum i stället för på skolan, dit eleven skulle, vilket Vetlanda–Posten var först med att skriva om.

– Tillslut fick jag gå ut från förarhytten, gå bak till de ungdomar som störde och säga till dem. De som inte lyssnade fick hoppa av, säger hon.

Lenas taktik, att släppa av de ungdomar som inte lyssnar, har gett resultat. De ungdomar som blivit tillsagda och avsläppta får inte åka med förrän de bett om ursäkt.

– De åker inte med bussen till skolan längre utan de tar tåget eller någon annan linje. Så på min buss har det blivit betydligt bättre, men de har ju tagit sig till andra bussar nu och skapar problem, säger hon. 

Skrev ett argt inlägg på Facebook

Hon berättar att bussföretaget, som hör hemma i Lysekil, har kontaktat rektorn på den skolan eleverna går på – men inget har hänt.

Så hon gjorde ett argt inlägg på Facebook och berättade vad som hade hänt. Inlägget nådde flera hundratals personer och nu hyllas hon för sitt agerande.

– Folk jag inte ens känner har kontaktat mig och hyllat mig för mitt agerande och tycker jag har gjort helt rätt, säger Lena.

På morgonen i tisdags fick Lena belöning för sitt agerande.

– Eleven kom och sa förlåt, säger hon.