Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lena satte stopp för falska hantverkarna

När Lena Tilstam såg bilen på grannens uppfart så anade hon oråd och fotograferade den. Foto: Privat
Lena Tilstam är granne till Björn Modin, 75, som drabbades av de falska hantverkarna. Foto: Privat
De oseriösa arbetarna lurade av Björn 12 000 kronor – pengar han räknar med att aldrig få se igen. Foto: Privat
I februari fick ett par i Mariestad besök av oseriösa takläggare. Foto: Weine Lexius
För några år sedan slog asfaltsläggarna läger i Kungälv. Foto: Lennart Rehnman

De oseriösa asfaltsläggarna är tillbaka – på de västsvenska taken.

Björn Modin, 75, i Mariestad råkade ut för de falska arbetarna – och lurades på 12 000 kronor. Lyckligtvis anade grannen Lena Tilstam, 51, oråd och ingrep innan det hann gå riktigt illa.

– När jag sa nej så blev de aggressiva. Det är tur att jag har snälla och uppmärksamma grannar, annars hade jag nog åkt på stryk, säger Björn.

FAKTA

Så skyddar du dig enligt polisen

■ Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

■ Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

■ Anlita bara hantverkare med F-skattesedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

■ Teckna ett skriftligt avtal vad hantverkaren ska utföra och kostnaden. Annars blir det svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

■ Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet. Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

■ Kontrollera legitimation.

■ Ta gärna ett fotografi på personerna i fråga.

■ Ta ett registreringsnummer på bilar.

■ Låt det inte gå för snabbt.

Källa: Polisen.

Varje år brukar de så kallade asfaltsläggsläggarna återkomma till Västsverige. Det är ligor som erbjuder exempelvis plattsättning, asfaltering och takarbete. Tidigare i februari var de hemma hos Björn Modin, 75, i Mariestad.

– De kom överens om att de skulle tvätta husets tak och fick 12 000 kronor i förskott. Där uppe började de kasta sönder hela takpannor. De sa att de var trasiga och krävde ytterligare 25 000 kronor i förskott, säger inspektören Roland Svensson vid Mariestadspolisen.

Björn Modin berättar själv:

– Jag skäms ju enormt mycket för att jag gick på det. Men de gav ett skickligt intryck inledningsvis och hade med sig rätt utrustning, säger han och fortsätter:

– Jag hade väldigt mycket mossa på taket och mina barn har sagt att de inte vill att jag skulle gå upp där själv – de två sakerna i kombination gjorde att jag föll för det. De sa att hjälpa flera andra personer i området. Men jag är hemskt besviken på mig själv.

Blev aggressiva

Björn Modin gav männen 12 000 kronor i förskott – men började förstå att det inte stod rätt till redan efter den första dagen.

– Då tänkte jag att de fick vara slut. Så när de kom tillbaka dagen därpå så ställde jag bara en mängd frågor – men då blev de arga. Och när jag sa nej så blev de aggressiva. Det är tur att jag har uppmärksamma grannar, annars hade jag nog åkt på stryk, säger Björn.

Grannarna som han syftar på är Lena Tilstam och hennes make, som bor på andra sidan gatan. De hade reagerat på den vita skåpbilen som stod på grannens uppfart.

– Vi fick se att det kom människor med hjälmar och nån arbetsjacka på sig i Björns trädgård och då började vi fundera på om det var nåt fel, berättar Lena.

"De hotade honom"

Hon fotograferade skåpbilen samtidigt som hennes man ringde till Björn och frågade om han ville att männen skulle vara hemma hos honom.

– Det ville han absolut inte. Det hotade honom med allt möjligt. De ville ha mer pengar än de hade fått dagen innan.

Paret gick över till sin granne för att hjälpa honom att konfrontera bedragarna.

– Vi sa att Björn inte ville att de skulle vara där. Då blev de jättearga och åkte i väg utan att stänga dörrarna och stegarna ligger kvar i hans trädgård.

"Ett jätteproblem"

Därefter har de oseriösa arbetarna inte setts till i området, men när Björn Modin polisanmälde händelsen så fick han rådet att låsa noga efter sig och inte vistas ute i onödan – ifall männen skulle komma tillbaka för att hämta stegarna eller försöka kräva honom på mer pengar. Polisinspektören Roland Svensson:

– Det är ett jätteproblem. Det är många som har blivit lurade under årens lopp.

Svensson har själv fått besök av asfaltsläggarna. Flera gånger dessutom.

– För några år sedan var de hemma hos mig och ville lägga stenplattor på min garageuppfart. Jag sa nej, för det jobbet tänkte jag göra själv.

Roland Svensson tror att det rör sig om olika ligor som lurar husägarna. Och uppmanar nu allmänheten att inte gå på deras knep.

– De som var hos mig babblade på som bara den. De hade med sig pärmar med bilder och så. För den som är till åren kommen, har ont i ryggen och inte vågar gå upp på taket, kan det vara lätt att falla för ett sådant här erbjudande, säger Roland Svensson.