När Lena Tilstam såg bilen på grannens uppfart så anade hon oråd och fotograferade den. Foto: PrivatNär Lena Tilstam såg bilen på grannens uppfart så anade hon oråd och fotograferade den. Foto: Privat
När Lena Tilstam såg bilen på grannens uppfart så anade hon oråd och fotograferade den. Foto: Privat
Lena Tilstam är granne till Björn Modin, 75, som drabbades av de falska hantverkarna. Foto: PrivatLena Tilstam är granne till Björn Modin, 75, som drabbades av de falska hantverkarna. Foto: Privat
Lena Tilstam är granne till Björn Modin, 75, som drabbades av de falska hantverkarna.  Foto: Privat
De oseriösa arbetarna lurade av Björn 12 000 kronor – pengar han räknar med att aldrig få se igen. Foto: PrivatDe oseriösa arbetarna lurade av Björn 12 000 kronor – pengar han räknar med att aldrig få se igen. Foto: Privat
De oseriösa arbetarna lurade av Björn 12 000 kronor – pengar han räknar med att aldrig få se igen.  Foto: Privat
I februari fick ett par i Mariestad besök av oseriösa takläggare. Foto: Weine LexiusI februari fick ett par i Mariestad besök av oseriösa takläggare. Foto: Weine Lexius
I februari fick ett par i Mariestad besök av oseriösa takläggare. Foto: Weine Lexius
För några år sedan slog asfaltsläggarna läger i Kungälv. Foto: Lennart RehnmanFör några år sedan slog asfaltsläggarna läger i Kungälv. Foto: Lennart Rehnman
För några år sedan slog asfaltsläggarna läger i Kungälv. Foto: Lennart Rehnman

Lena satte stopp för falska hantverkarna

Publicerad

De oseriösa asfaltsläggarna är tillbaka – på de västsvenska taken.

Björn Modin, 75, i Mariestad råkade ut för de falska arbetarna – och lurades på 12 000 kronor. Lyckligtvis anade grannen Lena Tilstam, 51, oråd och ingrep innan det hann gå riktigt illa.

– När jag sa nej så blev de aggressiva. Det är tur att jag har snälla och uppmärksamma grannar, annars hade jag nog åkt på stryk, säger Björn.

Varje år brukar de så kallade asfaltsläggsläggarna återkomma till Västsverige. Det är ligor som erbjuder exempelvis plattsättning, asfaltering och takarbete. Tidigare i februari var de hemma hos Björn Modin, 75, i Mariestad.

– De kom överens om att de skulle tvätta husets tak och fick 12 000 kronor i förskott. Där uppe började de kasta sönder hela takpannor. De sa att de var trasiga och krävde ytterligare 25 000 kronor i förskott, säger inspektören Roland Svensson vid Mariestadspolisen.

Björn Modin berättar själv:

– Jag skäms ju enormt mycket för att jag gick på det. Men de gav ett skickligt intryck inledningsvis och hade med sig rätt utrustning, säger han och fortsätter:

– Jag hade väldigt mycket mossa på taket och mina barn har sagt att de inte vill att jag skulle gå upp där själv – de två sakerna i kombination gjorde att jag föll för det. De sa att hjälpa flera andra personer i området. Men jag är hemskt besviken på mig själv.

Blev aggressiva

Björn Modin gav männen 12 000 kronor i förskott – men började förstå att det inte stod rätt till redan efter den första dagen.

– Då tänkte jag att de fick vara slut. Så när de kom tillbaka dagen därpå så ställde jag bara en mängd frågor – men då blev de arga. Och när jag sa nej så blev de aggressiva. Det är tur att jag har uppmärksamma grannar, annars hade jag nog åkt på stryk, säger Björn.

Grannarna som han syftar på är Lena Tilstam och hennes make, som bor på andra sidan gatan. De hade reagerat på den vita skåpbilen som stod på grannens uppfart.

– Vi fick se att det kom människor med hjälmar och nån arbetsjacka på sig i Björns trädgård och då började vi fundera på om det var nåt fel, berättar Lena.

"De hotade honom"

Hon fotograferade skåpbilen samtidigt som hennes man ringde till Björn och frågade om han ville att männen skulle vara hemma hos honom.

– Det ville han absolut inte. Det hotade honom med allt möjligt. De ville ha mer pengar än de hade fått dagen innan.

Paret gick över till sin granne för att hjälpa honom att konfrontera bedragarna.

– Vi sa att Björn inte ville att de skulle vara där. Då blev de jättearga och åkte i väg utan att stänga dörrarna och stegarna ligger kvar i hans trädgård.

"Ett jätteproblem"

Därefter har de oseriösa arbetarna inte setts till i området, men när Björn Modin polisanmälde händelsen så fick han rådet att låsa noga efter sig och inte vistas ute i onödan – ifall männen skulle komma tillbaka för att hämta stegarna eller försöka kräva honom på mer pengar. Polisinspektören Roland Svensson:

– Det är ett jätteproblem. Det är många som har blivit lurade under årens lopp.

Svensson har själv fått besök av asfaltsläggarna. Flera gånger dessutom.

– För några år sedan var de hemma hos mig och ville lägga stenplattor på min garageuppfart. Jag sa nej, för det jobbet tänkte jag göra själv.

Roland Svensson tror att det rör sig om olika ligor som lurar husägarna. Och uppmanar nu allmänheten att inte gå på deras knep.

– De som var hos mig babblade på som bara den. De hade med sig pärmar med bilder och så. För den som är till åren kommen, har ont i ryggen och inte vågar gå upp på taket, kan det vara lätt att falla för ett sådant här erbjudande, säger Roland Svensson.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER