Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lena har duschat en gång – på ett halvår

Efter ett sjukhusbesök i början av året kommer Lena Rolfsdotter inte längre åt sin dusch. Istället får hon sköta hygienen med hjälp av tvättlappar. Foto: Privat
Nu ska Lena få en dusch installerad på bottenvångien i huset där hon bor, men det arbetet börjar inte förrän om en månad. Foto: Colourbox

Det senaste halvåret har rullstolsburna Lena Rolfsdotter, 70, bara kunnat duscha en enda gång.

När hon vädjade till Varbergs kommun om hjälp ska hon ha fått rådet att gå till frisören för att tvätta håret.

– Det känns för jävligt. Det kliar på kroppen, säger hon.

Lena Rolfsdotter bor ensam i ett gästgiveri i Derome utanför Varberg. Hon sitter sedan några år tillbaka i rullstol, men har tidigare kunnat ta sig upp till andra våning där hon har sin dusch.

Efter ett sjukhusbesök i februari går det inte längre.

Istället har hon, med hjälp av personal från hemtjänsten, fått tvätta sig med tvättlappar.

– Jag pratade med en omsorgshandläggare i Varbergs kommun för att få hjälp att kunna duscha. Svaret jag fick var att jag skulle ta färdtjänst och åka in till en frisersalong i Varberg för att få tvätta håret, säger Lena Rolfsdotter.

Ett svar som gör henne upprörd.

– Jag blev så förbannad att jag ville riva någonting. Det var så dumt, färdtjänsten dit skulle kosta 300 kronor plus salongsavgiften hos frisören. Vilken pensionär har råd med det en gång i veckan?

"Känner sig allmänt ofräsch"

Vid ett tillfälle har Lena Rolfsdotter haft tillgång till dusch. Det var när hon på eget initiativ fick kontakt med ett korttidsboende i kommunen, vilket Hallands Nyheter tidigare skrivit om.

– Jag var välkommen om de hade ett tomt rum. Hemtjänsten mötte upp mig och vi gjorde i ordning allting efter oss. Så ville jag komma igen, men icke sa Nicke. Det satt en lapp där och på den stod det att "Lena Rolfsdotter inte får komma hit och duscha", säger Lena Rolfsdotter.

Nu har hon fått beviljat ett rullstolsanpassat badrum på bottenvåningen i huset där hon bor. Men bygget drar i gång först om en månad.

Lena Rolfsdotter är kritisk till bemötandet från Varbergs kommun.

– Jag har inte fått någon motivering till varför de inte kan hjälpa mig, bara att det inte går. Det är det jag tycker är hemskt, att det inte finns någon vilja att lösa problemet. Att inte kunna duscha känns för jävligt, det kliar på kroppen och man känner sig allmänt ofräsch.

Kritiserar korttidsboendet

Carin Hedebrant, enhetschef på äldreenheten i Varbergs kommun, vill inte gå in på enskilda fall – men menar att personalen på korttidsboendet gjorde fel när de lät Lena Rolfsdotter låna duschen där.

– Frågar du mig hypotetiskt om man får åka och duscha på ett korttidsboende är det inte okej, det fungerar inte så. Däremot är det skäligt att man får hjälp med helavtvättning när man tillfälligt inte kommer åt sin dusch, säger Carin Hedebrant.

Är det skäligt att få tillgång till dusch en enda gång under ett halvårs tid?

– Jag kan tycka att nej, det är inte skäligt. Naturligtvis måste du få hjälp med din hygien.

När Lena Rolfsdotter ville ha hjälp av Varbergs kommun ska hon ha fått svaret att åka till frisören och tvätta håret. Ska det vara så?

– Jag diskuterar inte individärenden, men det kan vara en variant naturligtvis. Ja, det är skäligt att man under en tid får hjälp med helavtvättning och det kan ju vara att man får hjälp att tvätta håret också.