Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lenas oro – över ihärdiga lodjuret

Lena Spjuth blev skärrad när lodjuret dök upp. Foto: Privat
Lodjuret har dykt upp ett flertal gånger i närheten av parets hus. Foto: Privat

Lena och Lars-Gunnar Spjuth fick ett osannolikt besök i trädgården.

Ett lodjur bestämde sig för att hälsa på - och kom lite väl nära.

– Man blir ju lite skärrad, säger Lena.

Lena och Lars-Gunnar Spjuth har vetat om att det fanns lodjur i närheten länge, vilket Borås Tidning först skrev om. Paret bor mellan Ringestena och Roasjö i Svenljunga kommun och redan år 2014 såg grannar lodjur i området. Men det dröjde till i fjol innan paret själva såg djuren för första gången.

– Vår hund var inomhus, men han började skälla ändå. Jag sa till min man ”det är nog bara ett rådjur”. Men det var ett lodjur som kom lunkande sakta nerför vägen, säger Lena.

Då blev de exalterade och tog en bild. Men sedan dök lodjuret upp fler och fler gånger - och blev mer och mer närgången. I maj i år fick paret en smärre chock.

Första gången Lena och Lars-Gunnar såg lodjuret var i mars 2017. Foto: Privat

Var två meter bort

– Vår schäfer var utomhus när han började skälla något så vansinnigt. Vi märkte direkt på skallet att det var något som inte stämde. Min man rusade ut i trädgården och då var lodjuret ungefär två meter från honom, berättar Lena.

Parets trädgård är inhägnad med fårstängsel för att hålla borta älgar och rådjur, men lodjuret hade hoppat över stängslet för att ta sig in i trädgården.

– Sen gick det mot hunden, då blir man ju alldeles skärrad. Men vår hund gjorde inget aggressivt utan backade. Min man fick in hunden och då hoppade lodjuret över staketet igen och gick över vägen. Där finns det en liten stenmur, så då la det sig där och tittade på oss.

Lena fick senare veta av en granne i närheten att lodjuret varit på deras gård också. Ytterligare en granne hade fått två får ihjälbitna. Lodjuret är dessutom märkt med ett halsband, vilket gör att Lena kan vara helt säker på att det är samma djur. 

Efter att lodjuret varit inne i trädgården la det sig på en mur på andra sidan vägen. Foto: Privat

"Väldigt olustigt"

– Vi tror att det är något som inte står rätt till med det här. Vi har varit i kontakt med rovdjursspåraren och länsstyrelsen, som säger att ett lodjur inte borde bete sig så, säger Lena.

– Det är väldigt olustigt. Rovdjursspåraren menar att lodjur aldrig attackerar människor, så man behöver inte vara rädd. Men vi är mest oroliga för vår hund, han hade ju inte haft en chans.

Lena och Lars-Gunnar har nu blivit mer försiktiga. De är noga med att hålla utkik och titta efter i trädgården innan de släpper ut sin hund. 

– De får gärna bo i skogen, men vi vill inte ha dem i vår trädgård. Nu kan vi ju i princip springa på det, man blir ju lite skärrad, säger Lena. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!