Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lena, 50, räddade sina hundar undan lågorna

Det var på söndagseftermiddagen som hundstallet på kenneln började brinna.
Foto: Joakim Eriksson Agena Foto
Lena Werdelin, 50, räddade livet på sina älskade hundar när hon blixtsnabbt lyckades få ut dem ur byggnaden.
Foto: Robin Aron
– Nu känner jag mig alldeles tom. Mest är jag bara så lycklig över att jag fick ut mina djur, säger hon.
Foto: Robin Aron

Ett hundstall på kenneln Magic Runners i Öxabäck brann på söndagseftermiddagen ner till grunden i en häftig eldsvåda.

Ägarinnan Lena Werdelin, 50, räddade livet på sina älskade hundar när hon blixtsnabbt lyckades få ut dem ur byggnaden.

– Hundarna är min familj. Det hade varit en katastrof om de inte klarade sig, säger hon till GT.

Vid 15.30 kom hon in i hundstallet och upptäckte till sin stora fasa en kraftig rökutveckling. Efter ett lönlöst försök till släckning med en brandsläckare tvingades hon tänka om. Lena Werdelin lyckades få ut de fyra hundarna ur byggnaden och larmade räddningstjänsten.

– Nu känner jag mig alldeles tom. Mest är jag bara så lycklig över att jag fick ut mina djur, säger hon.

"En bedrövelse"

Elden utvecklades snabbt och innan räddningstjänsten hann fram till kenneln var hundstallet redan övertänt. När GT pratar med Lena Werdelin står hon och blickar ut över ett till grunden nerbrunnet hundstall.

– Det är en bedrövelse att behöva se skiten men materiella ting går alltid att ersätta, säger hon med en röst som andas både lättnad och uppgivenhet.

Totalt har hon 12 hundar på gården av rasen greyhound. Fyra av dem befann sig inne i hundstallet när branden startade, ytterligare tre befann sig i en intilliggande byggnad 15 meter bort.

– När det hände så är jag tack gode gud en sådan människa som stänger av och gör vad jag ska. Jag tror att chocken kommer när allt det här är över, säger Lena Werdelin till GT.

"En hjälteinsats"

Hennes rådiga agerande hyllas nu av räddningstjänsten.

– Det är klart att det är en hjälteinsats. Det är starkt av ägarinnan att hon klarar av att göra allt i rätt ordning och fokuserar på att i första hand rädda liv. Det går först i alla lägen, säger Per-Anders Näsström, inre befäl vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

För Lena Werdelin väntar nu en tid av ovisshet.

– Vi får höra hur försäkringsbolaget ställer sig till detta och hur lång tid det tar innan jag får allt på plats så jag kan ta hand om mina hundar. Vi får tränga ihop oss nu ett tag. Det blir inte lätt men det får lösa sig, säger hon till GT.