Leila Berjaoui har samlat in 250 kilo kläder och 25 00 kronor för att hjälpa flyktingar på plats i Libanon. Foto: PrivatLeila Berjaoui har samlat in 250 kilo kläder och 25 00 kronor för att hjälpa flyktingar på plats i Libanon. Foto: Privat
Leila Berjaoui har samlat in 250 kilo kläder och 25 00 kronor för att hjälpa flyktingar på plats i Libanon. Foto: Privat
"Jag hoppas att jag kan göra åtminstone någon skillnad", säger Leila. Foto: Privat"Jag hoppas att jag kan göra åtminstone någon skillnad", säger Leila. Foto: Privat
"Jag hoppas att jag kan göra åtminstone någon skillnad", säger Leila.  Foto: Privat
Leila Berjaoui berättar att engagemanget kring insamlingen har varit jättestort. Från familj, vänner - och totala främlingar. Foto: PrivatLeila Berjaoui berättar att engagemanget kring insamlingen har varit jättestort. Från familj, vänner - och totala främlingar. Foto: Privat
Leila Berjaoui berättar att engagemanget kring insamlingen har varit jättestort. Från familj, vänner - och totala främlingar.  Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Leilas blixtgärning för att rädda flyktingarna

Publicerad

"Saltön"-skådisen Leila Berjaoui, 22, gick från tanke till blixtsnabb handling.

På tre veckor har hon samlat in 250 kilo kläder och tusentals kronor för att hjälpa flyktingar på plats i Libanon.

– Jag vill hjälpa dem som inte har möjlighet att fly. Vissa av barnen kan inte gå eller prata, vissa har förlorat sina föräldrar. Jag hoppas att jag kan göra åtminstone någon skillnad.

Leila Berjaoui klarade inte av att vara en passiv betraktare till den pågående flyktingkatastrofen. För tre veckor sedan bestämde hon sig - hon ville hjälpa till.

– Mina föräldrar flydde från Libanon och jag har varit där flera gånger under min uppväxt. Jag kände starkt att jag ville göra något.

Leila skickade ett mejl till UNHCR - FN:s organ för flyktingar.

– Jag skrev att jag vill starta en insamling i Sverige men innan jag gör det vill jag veta: "Finns det möjlighet att lämna kläder på plats?".

"Engagemanget har varit jättestort"

När hon fick beskedet att det var grönt ljus satte Leila Berjaoui bollen i rullning. Med hjälp från familj och vänner - och totala främlingar - gick insamlingsarbetet i en rasande fart. På tre veckor har hon lyckats få in 250 kilo kläder och 25 000 kronor. Initiativets Facebookgrupp hade på onsdagen över 3000 medlemmar.

– Min mamma Joyce och syster Maria har hjälpt till med klädinhämtningen. Vi har fått kläder från familj och bekanta men också från människor vi inte ens känner. Engagemanget har varit jättestort.

I slutet av februari bär det av - då åker Leila till den libanesiska staden Zahle.

– Jag kontaktade en nunna där som ska hjälpa oss. Vi kommer att lägga alla kläderna i en stor sal och så får familjerna komma dit och hämta vad de behöver. En dag ska vi också besöka barnen i en skola.

Förväntningarna är stora - insikten om att resan kan bli tuff likaså.

– Jag hoppas att jag kommer göra de här barnen och familjerna glada. Att vi kan märka i ansiktsuttrycken att en sådan här liten insats kan göra mycket för någon annan, säger Leila.

"Tillsammans är vi starka"

Hon pausar sitt resonemang och tillägger:

– Det kommer säkert att vara tufft psykiskt, men det är det värt. Jag är så glad att så många har hjälpt till.

En del läsare kanske känner igen Leila Berjaoui från hennes medverkan i den populära tv-serien "Saltön" eller från dokumentären "Angered United - en förlorad dröm" som sändes på SVT förra året. Hennes familj är kristen och hon kommer inledningsvis att fokusera på att hjälpa kristna flyktingar - men planen är att också besöka ett läger där det i huvudsak bor muslimska flyktingar.

– Jag vill hjälpa mitt folk men även andra som har en annan tro. När man ska hjälpa folk spelar religion och kultur ingen roll. Det viktigaste är att göra något. Tillsammans är vi starka.

Via Facebookgruppen "Flyktinghjälp i Libanon" kan du följa insamlingen och Leila Berjaouis resa.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER