Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leila Lindholm tipsar om nyttigt fredagsmys

Leilas nyttiga chokladbollar.
Leilas nyttiga glass.
Leila bjuder på nyttiga alternativ i stället för godis.Foto: Robert Eklund
Leila väljer frukt och bär istället för godis.Foto: Magnus Jönsson

Leila Lindholm, 39, är för svenska folket känd för sina söta bakverk som hon gör i Leila bakar. Men hemma håller hon en hälsosam kosthållning – och hon tycker att #godisstopp är ett bra initiativ.

– Det är bra att kunna sätta ett godisstopp för sig själv, säger hon.

Leilas nyttiga alternativ till socker

Torkade blåbär

Torkad frukt

Honung

Agave sirap

Dadlar

Lönnsirap

Leilas nyttiga chokladbollar

Receptet kommer från www.leila.se

15 Stycken

Nyttiga chokladbollar

1,5 dl osaltade cashewnötter

1,5 dl mandelmjöl eller mandelspån

1 dl ekologiska aprikoser

0,5 dl gojibär

3 msk kakao av hög kvalitét

2 msk ekologiskt kokosfett

3 msk espressokaffe

2 dl kokosflingor till att rulla bollarna

Kör alla ingredienser utom espressokaffe i en mixer.

Tillsatt kaffet och mixa tills det är en mjuk deg som går att rulla till bollar.

Rulla bollarna i kokosflingor.

Förvara i kylskåp.

Leilas nyttiga glass

Receptet kommer från www.leila.se

2 skålar med glass

200g frysta bär (hallon, björnbär, blåbär eller jordgubb)

250g (2,5 dl) kvarg

1 banan

1 knivsudd vaniljpulver

2 tsk honung

Mixa de frysta bären tillsammans med kvarg, banan, vaniljpulver och honung i en mixer (matberedare).

Så har du en hemgjord glass i ett nafs!

Hon är utbildad kock och jobbar med mat varenda dag. Hon har gett ut fem kokböcker som finns på flera olika språk i ungefär 20 länder. Men de flesta känner nog igen henne från teveprogrammen "Leilas jul", "Leila bakar" och "Leila på landet". Nu jobbar hon på en ny kokbok med mat- och bakrecept som kommer ut i vår.

– I den kommer det vara recept på sockerfritt godis och fräsch mat med naturliga sötningsmedel. Just nu jobbar jag mycket med alternativ till onyttiga ingredienser, säger hon.

Gillar #godisstopp

Leila Lindholm gillar GT:s initiativ, och hon menar att det finns flera alternativ till godis på fredagsmyset. Hon tipsar själv om många välkända recept man kan göra, men utan att använda vanligt vitt socker. Hennes recept på den klassiska chokladbollen i en ny tappning med osaltade cashewnötter och gojibär är perfekt under #godisstopp. Likaså glassen som är gjord på kvarg, honung och frysta bär.

Hon jobbar med ekologiska livsmedel och hemma till vardags försöker Leila Lindholm undvika tillsatser i maten i största möjliga mån. Där dricker de aldrig läsk och äter sällan godis.

– Det är många tillsatser och färgämnen i det som kan utveckla allergier. Därför är inte godisskålen central i vårt hem. I stället väljer vi popcorn till helgmyset, vi äter mycket popcorn, säger hon och skrattar.