Leifs båtmotor befinner sig fortfarande i polisens förvar. Foto: PolisenLeifs båtmotor befinner sig fortfarande i polisens förvar. Foto: Polisen
Leifs båtmotor befinner sig fortfarande i polisens förvar. Foto: Polisen
Tack vare sitt GPS-larm kunde Leif Fred hjälpa polisen att sätta stopp för en stöldliga. Foto: PrivatTack vare sitt GPS-larm kunde Leif Fred hjälpa polisen att sätta stopp för en stöldliga. Foto: Privat

Tack vare sitt GPS-larm kunde Leif Fred hjälpa polisen att sätta stopp för en stöldliga.

 Foto: Privat

Leifs GPS-spårning satte stopp för ligan

Publicerad

När Leif Fred, 69, vaknade förra söndagen så hade han ingen aning om att han snart skulle hjälpa polisen att sätta stopp för en stor båtmotor-liga.

Fyra personer sitter nu häktade tack vare honom.

– Jag hoppas att den här ligan nu inte har möjlighet att komma tillbaka på åtminstone några år, säger Leif.

"På söndagsmorgonen den 11 oktober ringde en person till polisen eftersom han via GPS-teknik såg att hans båtmotor var ute och åkte på E6:an". Så inleder Kungbackapolisen ett facebookinlägg där de hyllar ett gott samarbete mellan en båtägare och polisen.

Båtägaren de syftar på är Leif Fred, 69, från Kungsbacka. Han berättar:

– Jag satte in ett GPS-larm på båtmotorn i våras. Jag och min fru var uppe i Bohuslän i söndags och båten låg i Frillesås där min dotter har båtplats. När jag vaknade på morgonen så såg jag att larmet hade utlösts – och i appen kunde jag se att sändaren befann sig norr om Halmstad.

Leif befarade först att hela båten var borta, men svärsonen åkte snabbt till hamnen i Frillesås och kunde konstatera att det bara var båtmotorn som saknades.

"Ledde polisen"

– Jag ringde polisen direkt eftersom jag var rädd att den skulle försvinna ur landet ganska snabbt – och hela tiden gjorde jag nya avläsningar i appen, berättar Leif.

Leif följde motorns färd via sin GPS och vidarebefordrade samtidigt informationen till polisen. Till slut kunde Leif konstatera att motorn stod stilla i Mellbystrand.

– Man kan säga att jag ledde polisen. Jag hade ett gott samarbete med en kvinnlig polis i Malmö som var snabb med att skicka ut patruller. Polisen lokaliserade tjuvarna och eftersom det fanns en misstanke om brott så kunde de gå in i bilen, berättar Leif.

Fyra häktade

I bilen hittade polisen fyra stycken båtmotorer som samtliga kunde härledas till stölder i Frillesås. Två personer greps direkt misstänkta för stöld och senare kunde ytterligare två personer gripas i Malmötrakten. Totalt sitter alltså fyra personer häktade.

– Det känns jätteskönt att kunna bidra, jag hoppas att den här ligan nu inte har möjlighet att komma tillbaka på åtminstone några år, säger Leif Fred.

Polisen kallar det för ett gott samarbete mellan en båtägare och polis, något som Leif håller med om.

– Det var imponerande att de kunde jobba så snabbt, jag vet ju att de har mycket annat som kräver resurser, säger han.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER