Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leifs GPS-spårning satte stopp för ligan

Leifs båtmotor befinner sig fortfarande i polisens förvar.
Foto: Polisen
Tack vare sitt GPS-larm kunde Leif Fred hjälpa polisen att sätta stopp för en stöldliga.
Foto: Privat

När Leif Fred, 69, vaknade förra söndagen så hade han ingen aning om att han snart skulle hjälpa polisen att sätta stopp för en stor båtmotor-liga.

Fyra personer sitter nu häktade tack vare honom.

– Jag hoppas att den här ligan nu inte har möjlighet att komma tillbaka på åtminstone några år, säger Leif.

"På söndagsmorgonen den 11 oktober ringde en person till polisen eftersom han via GPS-teknik såg att hans båtmotor var ute och åkte på E6:an". Så inleder Kungbackapolisen ett facebookinlägg där de hyllar ett gott samarbete mellan en båtägare och polisen.

Båtägaren de syftar på är Leif Fred, 69, från Kungsbacka. Han berättar:

– Jag satte in ett GPS-larm på båtmotorn i våras. Jag och min fru var uppe i Bohuslän i söndags och båten låg i Frillesås där min dotter har båtplats. När jag vaknade på morgonen så såg jag att larmet hade utlösts – och i appen kunde jag se att sändaren befann sig norr om Halmstad.

Leif befarade först att hela båten var borta, men svärsonen åkte snabbt till hamnen i Frillesås och kunde konstatera att det bara var båtmotorn som saknades.

"Ledde polisen"

– Jag ringde polisen direkt eftersom jag var rädd att den skulle försvinna ur landet ganska snabbt – och hela tiden gjorde jag nya avläsningar i appen, berättar Leif.

Leif följde motorns färd via sin GPS och vidarebefordrade samtidigt informationen till polisen. Till slut kunde Leif konstatera att motorn stod stilla i Mellbystrand.

– Man kan säga att jag ledde polisen. Jag hade ett gott samarbete med en kvinnlig polis i Malmö som var snabb med att skicka ut patruller. Polisen lokaliserade tjuvarna och eftersom det fanns en misstanke om brott så kunde de gå in i bilen, berättar Leif.

Fyra häktade

I bilen hittade polisen fyra stycken båtmotorer som samtliga kunde härledas till stölder i Frillesås. Två personer greps direkt misstänkta för stöld och senare kunde ytterligare två personer gripas i Malmötrakten. Totalt sitter alltså fyra personer häktade.

– Det känns jätteskönt att kunna bidra, jag hoppas att den här ligan nu inte har möjlighet att komma tillbaka på åtminstone några år, säger Leif Fred.

Polisen kallar det för ett gott samarbete mellan en båtägare och polis, något som Leif håller med om.

– Det var imponerande att de kunde jobba så snabbt, jag vet ju att de har mycket annat som kräver resurser, säger han.