Stjärnadvokaten Leif Silbersky går till hårt angrepp mot polisens utredningsarbete: Foto: ALEX LJUNGDAHLStjärnadvokaten Leif Silbersky går till hårt angrepp mot polisens utredningsarbete: Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stjärnadvokaten Leif Silbersky går till hårt angrepp mot polisens utredningsarbete: Foto: ALEX LJUNGDAHL
4-årige Kevin hittades död i värmländska Arvika den 16 augusti 1998. Foto: STEFAN HYTTFORS4-årige Kevin hittades död i värmländska Arvika den 16 augusti 1998. Foto: STEFAN HYTTFORS
4-årige Kevin hittades död i värmländska Arvika den 16 augusti 1998. Foto: STEFAN HYTTFORS

Leif Silbersky sågar polisen i Kevin-fallet

Publicerad

En absurditet.

Det kallar stjärnadvokaten Leif Silbersky polisernas utredningsarbete i samband med mordet på Kevin, 4, som skedde 1998.

– Det är så amatörmässigt skött, säger Leif Silbersky.

Under onsdagskvällen sändes den första av tre delar av SVT:s ”Dokument inifrån” granskning av mordet på 4-årige Kevin. Han hittades död av sin morfar på en lastpall vid Kyrkvikens strandkant i Glafsfjorden, i värmländska Arvika den 16 augusti 1998.

Två bröder, vid tidpunkten för mordet fem och sju år gamla, pekades ut som gärningsmän och sades senare, enligt polisen, erkänna mordet.

När förhören med pojkarna hölls ska någon advokat aldrig ha varit inkallad och ha suttit med i rummet. Föräldrarna fick heller inte medverka vid något av förhören. Sammanlagt ska minst 31 förhör ha hållits.

I dokumentären ska både föräldrarna och deras söner, de utpekade mördarna, ifrågasätta utpekandet.

 

LÄS MER: Kevins pappa efter avslöjandet: "Kaos" 

 

Leif Silbersky: "Det är en absurditet"

De får nu också uppbackning från stjärnadvokaten Leif Silbersky. I en intervju i Brottscentralen går han hårt åt polisutredningen och kallar den för absurd.

– Det är frågan om barn – och här väljer polisen att ta ett erkännande för gott. Sen lägger man ner utredningen. Det är en absurditet, säger han.

Leif Silbersky vänder sig också emot polisens förhörsteknik. Han menar att poliserna inte tagit hänsyn till att personernas ålder och ställt alldeles för ledande frågor.

 

LÄS MER: Mordutpekade bröderna uttalar sig – för första gången

 

Frågeställningen anses varit ledande

– Jag har tittat på hur frågorna har ställts. Det är ledande frågor så det skriker om det. Det är vetenskapligt belagt – och vi vet det – att barn är otroligt lättledda när det gäller känsliga frågor, säger han och fortsätter:

– Man svarar för att man vill vara någon till lags. Det är så amatörmässigt skött. Jag brukar inte bli stum – men det blir jag nästan när jag ser hur de har agerat i det här fallet.

Silbersky betonar att han inte vet huruvida pojkarna, som nu blivit män, faktiskt är skyldiga till mordet. Men det gör inte utredningen mindre otillräcklig, enligt stjärnadvokaten.

 – Man får inte göra så här. Man vet hur lätt det är att få barn att säga saker genom ledande frågor, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER